Lillafüredi Állami Erdei Vasút

2022.04.10. 11:30

Rá sem lehet majd ismerni a lillafüredi kisvasútra (videóval)

Elkezdődött a kisvasút lillafüredi szakaszának felújítása, de a vonatok most is közlekednek.

Hegyi Erika

Forrás: Kozma István

Fontos szakaszához érkezett az Észak­erdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút átfogó felújítása. A lillafüredi állomáson zöld nyilak tájékoztatják az utasokat, hogy a pénztár ugyan a régi helyén működik, de a vonatra fel- és leszállni most a park túloldalán lehet. Az információkat angolul is kiírták, a külföldi vendégekre is gondolva. Az utasok arról is tájékozódhatnak, hogy április 2-ától a LÁEV járatai a Lillafüred park kitérő és a Dorottya utcai állomás között zavartalanul közlekednek, de rendkívüli menetrend szerint. A felújítási munkák valóban javában folynak. Ottjártunkkor készült a sínpálya ágyazata, egy másik brigád a peron térkövezését végezte, távolabb pedig a sínek fektetésén dolgozott egy újabb csapat. 

 

Hosszabb peron 

 

A turisták által kedvelt erdei vasút felújítási munkálatairól Pintyili Gergelytől, az Észak­erdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatójától tudtunk meg többet. – A lillafüredi állomás teljes területe megújul. A kiszolgáló vágányrész, tehát a fővágány, de a mellékvágányok, azaz a deltavágány is a park mögött. A lezárás ideje alatt odaérkeznek a vonatok, ott alakítottunk ki egy ideiglenes vágányt. 

 

Megújul az állomás peronja is, de nemcsak megújul, hanem meg is hosszabbítjuk, és egységes térkövet kap. Erre azért van szükség, hogy megfelelő körülmények között tudjuk majd fogadni a Mikulás-vonatot és egyéb különvonatokat. A lillafüredi állomás felújításának központi szerepe van abban, hogy az utasforgalom a beruházás alatt is folyamatos legyen. Ha itt befejeződnek a munkák, akkor a kivitelező fordítani tud, és az alagúttól egészen a Majláthig terjedő szakaszon folytathatja. A Majláth-telephely ugyanilyen stratégiai fontosságú volt, ott a belső vágányhálózat már 75 százalékban módosult és átalakult – jelezte az üzemigazgató. Elmondta, hogy jelenleg a Dorottya utca és Lillafüred között közlekedik a kisvonat, amint a tájékoztató táblák is hirdetik. 

 

Zökkenőmentesen 

 

A tervek szerint április végén, május elején át tudják adni a megújult és megszépült állomást. Fontos, hogy a közeljövőben a főúti útátjáró is teljesen átépül, megkapja a nagyelemes, úgymond nagyvasúti rétegrendet. Csakúgy, mint ahogy a majláthi és a Csanyik-völgyi útátjáróknál is megtörténtek ezek az átalakítások. 

 

– A munkálatok eddig zökkenőmentesen folytak, az anyagok beszállítása sem akadozik, a vállalkozó az ütemterv szerint halad. A nyári időszakban ismét változás történik. Akkor Lillafüred és Garadna között közlekedik majd az erdei vasút. Ezalatt a vállalkozó az alsó szakaszt építi, éppen azért, hogy mire jön a tél, a Mikulás-vonat teljes egészében az új pályán tudjon közlekedni. Az őszi időszak lesz a beruházás végső állomása, akkor újul meg a tó fölötti pályaszakasz is. A teljes kivitelezés száz százalékig állami forrásból történik, 4,3 milliárd forintos projektről van szó. Mára befejeződtek a magasépítészeti munkák, a gördülőállomány, azaz a kocsik és vonójárművek fejlesztése, megújultak az utasfogadó épületeink, a Dorottya utcai ki is bővült, de felújítottuk a kiszolgálóépületeket is, a Majláth-telephelyen a kocsiszínt és a műhelyépületet. Itt komplex magasépítészeti munkákat kellett végezni. Megújították a C–50 típusú mozdonyt, és korhű kialakítást kapott a speciálisan a LÁEV részére gyártott Mk48 típusú dízelmozdony – sorolta az üzemigazgató. Hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha már ebben az évben végig lehetne utazni az erdei vasút teljes szakaszán. 

Megtudtuk azt is: nyáron már a családok és a diákok kedvenc kirándulóhelye lehet majd Garadna, hiszen itt egy erdei és vasúti tematikájú játszóteret hoztak létre, és megújították az Erdészeti Gyűjtemény épületét. 

 

Amfiteátrum 

 

A Szövetség-forrás környezetében esőbeállót, rönkbútorokat és szalonnasütőket helyeztek el. A völgy alján kialakítottak egy erdei „amfiteátrumot”, ahol előadásokat, erdei iskolai foglalkozásokat lehet tartani. Mindemellett új szalonnasütő helyek és rönkbútorok várják a kirándulókat. Pintyili Gergely elmondta azt is, a lillafüredi vasút egy országos turisztikai fejlesztési projekt része. Van, ahol már felújították az erdei vasút teljes szakaszát, máshol még folynak a munkák. 

 

 

A 20 milliárdos turisztikai forrásból az Északerdő 4,3 milliárd forintot kapott, ami jelentős hányad. A támogatás összege függött a kihasználtságtól és az illető vasút állapotától. – A jelentős támogatás mindenképpen a mi munkánkat is dicséri – jegyezte meg végül az üzemigazgató. 

 

(A borítóképen: A meghosszabbított peron egységes térkövet kap)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában