Kedden folytatják a mentést

2022.04.04. 20:11

Még keresik az eltűnt barlangi búvárt

Több mint ötven barlangi búvár és mentős keresi a vasárnap délután Jósvafőnél eltűnt magasan képzett, tapasztalt búvárt.

Balogh Csilla

Fotó: Rózsa Sándor / ANPI

Feltáró merülés közben tűnt el egy barlangi búvár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban vasárnap délután. A búvár merülése után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az őt biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg. A magasan képzett, több évtizede sportbúvár, és barlangi búvár tapasztalattal rendelkező férfit több mint ötven mentésre is képes barlangi búvár és barlangi mentős keresi kisebb csoportokban felváltva – mondta Kovács Márton, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat sajtókoordinátora az Észak-Magyarországnak.

 

A zavaros víz nehezíti a mentést

 

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kossuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, amely ma meghaladja az 1500 métert, míg magassága a 60 métert. Vasárnap a 3. szifon rendkívül szűk járatait kutatták a feltáró búvárok. A mentést nehezíti, hogy a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt alig lehet látni valamit.

 

 

 

A hétfő hajnali másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, 40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, és a járatban a rossz látási viszonyok közötti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

 

Hétfőn délután ismét lemerültek a búvárok, akik a keresés mellett videófelvételeket is készítettek. A barlangból a kora esti órákban visszatért csoport szinte azonnal nekilátott a felvételek korábbiakkal történő összehasonlításához és kiértékeléséhez, amelynek eredményére eddig még nem derült fény, de oldalunkat folyamatosan frissítjük.

 

Kovács Márton elmondta: egy-egy merülés rendkívül megterhelő, ezért kedden folytatják a mentést.

 

Az akcióban a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a szlovákiai Speleo Roznava barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a katasztrófavédelem, a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, az Amphora Búvár Klub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt. Kovács Márton tájékoztatása szerint hétfőn megjelent a helyszínen a katasztrófavédelem felső vezetése is. Továbbá kivonultak a Terrorelhárítási Központ szakemberei is, hogy speciális búvártudásukkal segíthessék a mentőakciót.

 

– A Kossuth-barlangban mentést végzők mind önkéntesek, embert próbáló munkájukat szabadidejükben és saját költségükön végzik – hangsúlyozta Kovács Márton.

 

(A borítóképen: a barlang bejáratánál készülődő mentők. Fotó: Rózsa Sándor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában