Mezőkövesd

2022.04.19. 11:30

Előkerült a vödör a Matyó Húsvéton

Egyre több fiatal csatlakozik a kezdeményezéshez. Örömüket lelik a hagyományápolásban.

Pap Gyula

Forrás: Kozma István

A hagyományoknak megfelelően a Hadas városrészben tartották idén is a Matyó Húsvét programkavalkádját. 

Színes programok 

Már vasárnap elkezdődött az ünneplés. Hétfőn ott folytatták, ahol előző napon abbamaradt – a Hadas színpadon élvezhette a közönség a színes összeállítást. 

A hétfői nap folyamán több alkalommal volt vödrös locsolkodás – egyebek között erről is nevezetes a Matyó Húsvét. Az ünnepkör egyéb népi szokásaiba is betekintést nyerhettek az érdeklődők a programfolyamba bekapcsolódó fontos mezőkövesdi helyszíneken. 

Lőrincz Katalin a Kolozsvár melletti Méráról érkezett, különleges kalotaszegi népviseletben árulta gyöngy ékszereit. Volt közte fülbevaló, nyaklánc, kokárda. Családjával készítik a dísztárgyakat, és a pandémia előtt rendszeresen jártak vásározni Magyarországra, Sopron, Mohács, Debrecen szerepelt úti céljuk között. A járvány azonban visszavetette a lehetőségeket, nem tudtak ebből megélni, más munkalehetőséget kellett keresniük. Most ismét nagyobb az érdeklődés, bár a korábbi heti rendszeresség helyett jó, ha havonta egy vásárba eljutnak. 

Markó Anna az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre jár anglisztika szakra. Nem népviseletben érkezett, anyukáját kísérte el, aki mintegy nyolc éve aktív tagja a Százrózsás Néptáncegyüttesnek. Beszélgetésünk idején is a színpadon szerepelt. Anna is táncolt korábban egy más műfajban, akrobatikus rock and rollban próbálta ki magát, ám az iskola miatt most már nincs erre ideje. Úgy látja egyébként, hogy nagyon népszerűek a helyi néptánccsoportok, egyre több fiatal csatlakozik és leli örömét ebben a hagyomány­ápolásban. 

A matyó népviseletben pompázó Roszkos Orsolyához és Kriston Kirához később csatlakozott szintén népviseletben táncostársuk, Besenyei István. A lányok a mezőkövesdi Szent László Gimnáziumba járnak, István pedig a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karának mesterszakos hallgatója. 

Orsolya egyaránt táncol a Százrózsás Néptáncegyüttesben és a Matyó Népi Együttesben, Kirának ez volt az első fellépése a Százró­zsással. 

Már az idejét sem tudják, mikor kezdtek el táncolni, de az biztos, hogy egészen kis gyermek korukban már belevágtak. István is régen műveli a mesterséget, sőt 6 éve már a Matyó Népi Együttesben. Ő is ide járt gimnáziumba, onnan a kötődés, de az egyetemen is ismer táncosokat, akik Miskolcon ropják. A fiatalok egyébként is összejárnak – tudtuk meg –, valójában egy baráti társaságot alkotnak, vannak közös bulizások is. De például közösen az internet segítségével is sajátítanak el újabb táncfigurákat, -lépéseket, amelyeket aztán a táncházakban kamatoztatnak.

(A borítóképen: Matyó Húsvét – az élő néphagyomány és a turistalátványosság találkozása Mezőkövesden)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában