Sárospatak

2022.04.09. 14:00

A pataki teológusok exodusára emlékeztek

Az exodus akkoriban komoly tettnek számított, amire fontos emlékezni.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

A kommunista hatalom által 1950-ben bezárt Sárospataki Református Teológiai Akadémiára egy év múlva – dacolva a pártakarattal – rövid időre visszatértek a hallgatók, hogy abban a diákvárosban folytassák tanulmányaikat, amelynek elhagyására kényszerítették őket. Erre emlékeztek pénteken az intézmény által megszervezett konferencia keretében. 

 

Dienes Dénes professzor, a kollégium tudományos gyűjteményeinek igazgatója az Észak-Magyarországnak elmondta: a diákság nehezen szakadt el Sárospataktól, és bár történelmi esélyük nem volt az oktatás helyi újraindulására, mégis szolidaritást vállalva a bezárást ellenző Tiszáninneni Református Egyházkerülettel Debrecenből visszatértek egykori diákvárosukba. Ez az exodus akkoriban komoly tettnek számított, amire fontos emlékezni – közölte. 

 

Az eseményen Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét, majd Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, abban a történelmi közegben a teológushallgatók hitvalló módon cselekedtek, és példájuknak bennünket is arra kell ösztönöznie, hogy amikor úgy kívánja a helyzet, ma is merjünk kiállni hitünkért, értékeinkért. 

 

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke kiemelte: a pataki diákok egy olyan korban vállalták, hogy szembemennek a pártakarattal, amikor számolatlanul vádoltak meg és küldtek börtönbe, munkatáborba embereket Magyarországon, gyakran kitalált vádakkal. A teológusok nem politikai, hanem egy egyházi ellenállás részeként fejezték ki azt, hogy a teológia bezárásával nem értenek egyet. Tettükkel óriási kockázatot vállaltak – jelentette ki. 

 

Az eseményen az exodus két résztvevője – Benke György és Lenkeyné Semsey Klára – emlékezett vissza az akkor történtekre. 

 

Benke György az Északnak elmondta: kész tények elé állították őket a pataki teológia bezárásakor. Amikor ’51-ben visszatértek, üres internátusok fogadták őket, és viszonylag hamar közölték velük, hogy nincs esély a pataki teológia újraindulására.

 

(A borítóképen: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában