Háború

2022.03.09. 15:00

Felváltják az éjszakás önkénteseket a határnál

Miskolci civilek gyermek­üléseket gyűjtöttek, és éjszakai ügyeletet vállalnak a határon.

Hegyi Erika

Gyermeküléseket és ülésmagasítókat gyűjtött az elmúlt napokban a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület és a Várva Várt Alapítvány megyénkbeli aktivistái. Felhívásukra olyan sok ülés érkezett, hogy alig fért el két autóban. Hétfőn indult a nyolcfős kis csapat Tiszabecsre, az ukrán határ mellett fekvő településre, ahova folyamatosan érkeznek Ukrajnából a háború elől menekülő emberek.

 

F. Nagy Zsuzsannát, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökét vezetés közben értük el. Mint mondta, húsz darab gyerekülést és ülésmagasítót sikerült összegyűjteniük. Van közöttük minden korosztálynak való, a csecsemőtől kezdve a nagyobb gyermekekig. A határon segítő önkéntesek ugyanis azt tapasztalták, hogy a gyermekes családok olykor az egész országot átutazzák, amikor a rokonaikhoz igyekeznek, ha pedig külföld az úti cél, akkor több országon keresztül tart az út. Azonban ha a gyerekek nincsenek biztonságosan rögzítve, azt a rendőrök nem nézik jó szemmel.

 

Éjszakai műszak

 

– Nagyon fontos, hogy amikor adományozunk, mindenképpen olyasmit vigyünk, amire nagy szükség van. Élelmiszert sokan szállítanak a határra, az egyik önkéntesünk viszont, aki már volt a helyszínen, jelezte, hogy gyerek­ülésből nagy a hiány. Magán­emberként pénzt utaltunk, mert abból a segélyszervezetek azt tudnak vásárolni, ami az adott helyen éppen szükséges – fogalmazott F. Nagy Zsuzsanna.

 

Megtudtuk tőle, hogy egyéb célja is van az utazásuknak. Tiszabecsen a Baptista Szeretetszolgálat önkénteseit keresik majd. Kipakolnak az autókból, és ott segítenek, ahol éppen kell. Szeretnék a szeretetszolgálat munkatársait mentesíteni az éjszakai műszak alól, mert a családokat folyamatosan engedik át a határon, így a segítők nem tudják kialudni magukat, már teljesen kimerültek. Igaz, az éjszakák jelenleg mínusz 2 fok körül alakulnak, de a miskolci segítők is szívesen állnak a jó ügyek mellé.

 

(Húsz gyerekülést vittek Tiszabecsre. Fotó: Olvasónktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában