Oktatás

2022.03.01. 11:18

Állatvédő jogászképzés indul

Hatékonyabbá teheti az állatvédelmi ügyek intézését az új állatvédelmi szakjogász szak.

Detzky Anna

A Miskolci Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem együttműködésében Magyarországon elsőként indul állatvédelmi szakjogász képzés, a tervek szerint a következő tanévben. A megállapodást 2022. február 22-én írta alá prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és prof. dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora Budapesten. Ezzel párhuzamosan állatvédelmi szakállatorvos képzés is indul az Állatorvostudományi Egyetemen, amelynek szakfelelőse Fodor Kinga tanszékvezető. 

 

Megnőtt az igény rá

 

- Az állatvédelmi szakjogász olyan posztgraduális képzés, ami egyedülálló hazánkban és évek óta növekszik rá az igény. Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjában engem is több jogász megkeresett már, hogy állatvédelmi kérdésekben, hogyan tudnák továbbképezni magukat – mondta dr. Vetter Szilvia, a központ vezetője. - A 2021. végi büntetőjogi szigorítással, plusz az új kóbor állat rendelettel a korábbiaknál is jobban igaz: mára az állatvédelemben tapasztalható gondok legnagyobb része nem az írott jogból fakad. A megfelelő jogszabályokat rendelkezésre állnak, megadják a kereteket. A problémák sokszor olyankor jelentkeznek, amikor az állatvédelemben résztvevő szereplők nincsenek teljes mértékben tisztában a hatályos jogszabályokkal. 

 

Több tudományágat átfog

 

Az új képzés részleteit már fél éve tárgyalja Vetter Szilvia a Miskolci Egyetemmel. 

 

- A szakfelelős prof. dr. Paulovics Anita, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánhelyettese lesz, akinek szívügye az állatvédelem. A jogi diploma a jelentkezés feltétele a két féléves posztgraduális specializációra. Az első félévben az állatvédelmi joganyagot vennénk át a hallgatókkal. A második félévben kiegészítő tudományterületeket – állatorvoslás, pszichológia, kriminológia, közgazdaságtan, antropológia, kommunikáció – tanítanánk. A tanévet egy gyakorlati rész zárja, amely jogesetelemzést, civil állatvédőkkel való konzultációt és állatmenhely-látogatást tartalmaz. A specializáción megszerzett tudást több munkakörben is lehet hasznosítani. A jellemzően jogász jegyzők például elsőfokú állatvédelmi hatóságként települések állatvédelmi kérdéseivel is kell, hogy foglalkozzanak. Állatkínzásos eseteknél az ügyészek viszik végig a vádat és végül a bíró szabja ki az ítéletet – sorolta az Állatvédelmi Központ vezetője. 

 

Fejlődő állatvédelem

 

Az elmúlt időszakban újfajta szemlélet jelent meg az állatvédelemben hazánkban. 

- Az állatvédelem fókuszba helyezése országosan fontossá vált. Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos vezetésével stratégia készült annak érdekében, hogy Magyarország öt éven belül Európa élvonalába kerüljön az állatvédelem terén. Ha valaki jó pár éve végezte el a jogi egyetemet, a hatályos állatvédelmi jogszabályokkal már csak akkor van tisztában, ha napról napra követi a módosításokat. A témában képzett jogászok hiteles tanácsokat tudnak majd adni másoknak is. Reményeink szerint mindez az állatvédelmi ügyeket jelentősen gördülékenyebbé teszi néhány éven belül – jelentette ki a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában