Gyász

2022.02.07. 08:30

Örökre hazatért az örökös miskolci

Eltemették Kabdebó Lóránt irodalomtörténészt, kritikust, egyetemi tanárt Miskolcon, a Szentpéteri kapui temetőben.

Balogh Csilla

Forrás: Vajda János

Február 5-én, szombaton délelőtt a miskolci Szentpéteri kapui temető ravatalozójában, görög katolikus szertartás szerint vettek búcsút Kabdebó Lóránttól. Az irodalomtörténészt, kritikust, egyetemi tanárt a díszsírhelyeknél helyezték végső nyugalomra. Örökre hazatért szeretett városába. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának alapítója, egykori dékánja, Szabó Lőrinc monográfusa, számos önálló kötet szerzője, Miskolc díszpolgára, életének 86. évében, 2022. január 24-én hunyt el. Családja, barátai, munkatársai, tanítványai, a város, a Miskolci Egyetem és a magyar irodalom szereplői búcsúztatták a professor emeritust.

 

Az „örökös miskolci”

 

– Három város volt otthona. A szülőváros Budapest, és az iskolateremtés két fontos helyszíne, Pécs és Miskolc. Utóbbira mindig másképp tekintett és másképp is beszélt róla. Itt talált rá Dayka Gáborra, majd Szabó Lőrincre – emlékezett Varga Andrea. Miskolc alpolgármestere a város nevében mondott beszédet, amelyben így idézte Kabdebó Lórántot: „Én örökös miskolci vagyok, mert ahányszor innen elmentem, mindig visszahozott a szívem. Én a szívemmel szeretem ezt a várost.” – Pályája kezdetén egy új író-, költőgenerációt indított útjára a Napjaink szerkesztőségében, és közben a Földes Ferenc Gimnáziumban tanuló diákoknak nyitott ablakot az irodalomra. Bölcsészet nélkül nincs városi polgár, ezért lett alapítója, vezetője és professzora a miskolci bölcsészkarnak. Sokat adott, nagyon sokat Miskolcnak.

Prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora így emlékezett: Igazi filos volt, magyar-történelem szakon diplomázott, páratlan műveltsége valamennyiünket lenyűgözött. Memóriája nemcsak az általa művelt tudományra terjedt ki, hanem mindent tudott rólunk is. Kiemelte: a József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár „páratlanul értékes életművet hagyott hátra”, ő volt az, aki igazán beemelte Szabó Lőrincet az irodalmi pantheonba. De Határ Győző emlékezetéhez is nagymértékben hozzájárult, és nagyra értékelte Szabó Magda munkásságát is. Beszéde végén a rektor elolvasta Áder János köztársasági elnök búcsúlevelét.

 

Többet adott, mint amennyit kapott

 

L. Simon László Kabdebó Lóránthoz fűződő emlékeit felidézve, Szabó Lőrinc verseit idézve búcsúzott az irodalomtörténésztől. Ő volt az, aki nem rohant, hanem szépen végigjátszotta az élet nagy akadályversenyét, ahogyan Szabó Lőrinc írta A halál csíráival című versében: „Nem futni, – szép lassan kimenni az időből, és folytatni, napra-nap, a lassu meghalást.

 

– Mérhetetlen energiája és vitalitása megtartó erővel bírt, hatását pedig fokozta az irodalom iránti feltétlen „elszegődése”. Egyéni, jellegzetes stílus, rendkívüli intelligencia és tájékozottság, és maró, kíméletlen humor jellemezte – méltatta Kabdebó Lórántot Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Mint mondta: Sokat tanulhattunk tőle. Leginkább az intellektuális bátorságban mutatott követendő példát. A tanár úr úgy ment el, ahogy élt: többet adott nekünk, mint amennyit kapott tőlünk. Végül kiemelte: Kabdebó Lóránt tanár úr megtette, amit megtehetett, most már rajtunk a sor. Ahogy kedvenc költője írta: „A szín forog, és amit elhagyok, egészítse ki a ti álmotok.” (Gyerekvilág)

 

A mindig földesista

 

Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, hajdan volt földesista diák ekképp emlékezett: ugyanannak az iskolának a falai között, ugyanabban a szellemiségben nevelkedtünk. Valljuk, hogy a tudás örök érték, a szellem, a lélek és a test harmóniája az élet ajándéka. – A tudós Kabdebó Lórántról, a Földes Ferenc Gimnázium öregdiákjáról, tanáráról hamar kiderült, hogy az élete, a sorsa a tanítás, de nem középiskolás fokon – mutatott rá, s így zárta gondolatait: Bármerre járt, büszkén hirdette, közénk tartozik. Mindig földesista marad.

 

Búcsúzott még Kabdebó Lóránttól Jerzy Snopek lengyel nagykövet, Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, a tanítványok nevében mondott beszédet Dunai Mónika országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke, és a család kérésére tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök gyászolókhoz szóló részvétlevelét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában