Sítanpálya Miskolcon

2022.01.12. 14:34

Sítanfolyam már hó nélkül is (videóval)

Miskolc és a régió diákjainak örömére műanyag sí-tanpályát adtak át szerdán a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium területén.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Ünnepélyes keretek között vehették át az első tanulók azt az új, hó nélkül is működő, lényegében négy évszakos, műanyagból készült pályát, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által nyújtott pályázati támogatásnak köszönhetően a Miskolci Síiskola Kft. épített. A megvalósításhoz szükséges megfelelő lejtőt az Avas oldalában találták meg, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium területén.

 

Nyitóbeszédében Gramantik Csaba a Miskolci Síiskola Kft. vezetője elmondta, hogy negyven évvel ezelőtt ő maga is egy műanyag borítású pályán kezdte tanulni a síelést, és a sí iránti szenvedély azóta is megmaradt. Az ilyen pályáknak létjogosultságuk van, mert hét közben, tanítás után vagy akár órarendbe illesztve is használható, függetlenül attól, hogy éppen van-e természetes hó, és síélményt ad a mai gyerekeknek. Ráadásul a város kellős közepén. Ahol a többi iskola diákjai is könnyen megközelíthetik. Emlékeztetett: a kétezres évek közepén volt már hasonló tanpálya Miskolcon, amely megszűnt. A város síoktatóinak közössége azóta próbált helyet és lehetőséget találni arra, hogy egy ilyen pályát létrehozzanak, hogy minél több gyerek megtanulhasson síelni. Tavaly megtaláltuk ehhez a társakat és a tökéletes helyszínt. Így valósulhatott meg ez a 80 méter hosszú, 10 méter széles pálya, amely egyszerre három csoport oktatására alkalmas. Akár három éves kortól a felnőttekig.

 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy megvalósult ezt a tanpálya, nem csak azért, mert ő maga is szeret síelni, hanem a sok miskolci miatt, akik szeretnének megtanulni, de ez nem könnyű, ha az év nagy részében, még a téli szezonokban sincs elég hó, vagy megfelelő helyszín a gyakorláshoz. Miskolc már komoly versenyzőket és eredményeket is fel tud mutatni, az utánpótlásnak nem lehet elég korán elkezdeni a tanulást, ha van hó, ha nincs. Ez a pálya kiválóan alkalmas arra, hogy az alapokat megszerezzék és utána a hegyekben, Bánkúton vagy a Tátrában, amely az új autópályán gyorsan el is érhető, komolyabb pályákon tudják ezt a sportot űzni.

 

Végezetül köszönetet mondott Révész Máriusz kormánybiztosnak, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda vezetőjének a pályázat támogatásáért, amely révén megvalósult ez a beruházás, illetve a projektben résztvevő minden aktív szereplőnek.

 

Az elkészült beruházást méltatta Révész Máriusz kormánybiztos és dr. Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke is, valamint P. Holczinger Ferenc SJ., a megvalósításhoz a területet biztosító Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában