Covid-19

2022.01.13. 07:00

Nem érdemes már várni a műszaki vizsgáztatással

A veszélyhelyzet elmúltával lejárt a gépjárművek műszaki vizsgáinak elhalasztására adott kedvezmény is, aki nem lép időben, nem lesz érvényes műszakija határidőre, június 30-ig.

Bacsó István

Fotó: Bujdos Tibor

Belügyminisztériumi adatok szerint sokan éltek a moratóriummal. Már az első hullám alatt, 2020. március 11. és 2020. július 3. között több mint 522 ezer személyazonosító igazolvány, 163 ezer útlevél és 348 ezer vezetői engedély érvényességi ideje járt le. Azóta ezek a számok gyorsan nőttek. Szerencsés, hogy az érintettek nagy része nem élt a lehetőséggel, azonnal intézte a hosszabbításokat, ám van egy több tízezres tábor, amely különböző okokból inkább kivár az utolsó napokig.
 

Hat hónap 
 

A január elsején életbe lépett változás természetesen nem azt jelenti, hogy az új évben rögtön szabályszegők is leszünk, és azonnal rohannunk kell a vizsgaállomásokra. Ettől az időponttól kezdve még hat hónapunk van a dokumentum megszerzésére. A törvénymódosítás értelmében a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány, ideértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi időt is, 2022. június 30-ig érvényes. Fél év hosszúnak tűnhet, de aki nem lép időben, bajba kerülhet. 

 

A Csordás Autó vizsgahelyén Miskolcon nem érzékeltek komolyabb forgalomesést a moratórium alatt, és egyelőre növekedést sem januárban, de az ő helyzetük speciális, mivel náluk sok a céges ügyfél, a fő profil pedig a szervizelés, és ha már ott volt egy jármű szerelésre, azt általában egyben le is vizsgáztatták, ha a műszakija lejárt – tudtuk meg Csordás Rolandtól. 

 

A cégekre nem vonatkozott a moratórium, a magánszemélyeknél náluk is voltak halogatók, de ők voltak a kisebbség. Darabszámra még több gépjárművet is vittek hozzájuk, mint az előző évben.
 

Taktikai kivárás 
 

Ahogy Spisák Zsolttól, a Spéci Flotta Szerviz vezetőjétől megtudtuk, a moratórium sok nagyon rossz állapotú, gyakorlatilag „bontószökevény” autó tulajdonosának segített abban, hogy tovább üzemeltethessék a már javíttatni, műszakira felkészíttetni nem érdemes járműveiket. Ezért most meglehetősen sok olyan is fut az utakon, amelyeket már nem is fognak elvinni június 30-ig műszaki vizsgára, hanem leselejteznek. Ugyanakkor a tulajdonosok egy másik hányada egyszerűen kihasználta azt az előnyt, hogy a moratóriummal automatikusan meghosszabbodtak a műszakik, tehát ha tegyük fel, valakinek már az első időszakban lejárt a papírja, és azóta sem vitte vizsgázni az autóját, az gyakorlatilag nyert két „ingyen” évet. Aki majd most csináltatja a vizsgát, annak mostantól lesz érvényes, általában két évig.
 

Sok a piros rendszám 
 

„A mi szervizünkben nagyon visszaesett a vizsgáztatás a moratórium alatt, legalább húsz százalékkal. A saját rendszerünk is jelzi az ügyfeleink lejárt műszakijait, és igen sok a piros rendszámunk. Ők is a következő hónapokban hozzák majd az autóikat. Van olyan ismerősöm is, aki elmondta, hogy szándékosan kivár, amíg lehet, hogy onnan számítson az új érvényesség. Ez nem biztos, hogy ma már jó taktika, mert a szervizek és vizsgáztatók egy normál forgalomra vannak berendezkedve. Aki túl sokáig kivár, nem kerül majd sorra, és büntethetővé válik a lejárt forgalmi miatt. Mi át fogjuk szervezni a munkaerőnket, hogy növeljük a kapacitásunkat, de új embereket egy-két hónapra nem fogunk felvenni. Úgy gondolom, mások sem. Idejében kell kezdeni az ügyintézést!” – figyelmeztet Spisák Zsolt.
 

(A borítóképen: A Csordás Autó vizsgabázisán a szervizelésre érkező autókat általában egyben le is vizsgáztatták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában