Adózás

2022.01.05. 14:00

Kedvező változások az adózásban

A gyermeket nevelőket, a fiatalok életkezdését és a munkáltatókat egyaránt segítik az új adójogszabályok, nem emelkedhet a helyi adó sem.

ÉM

Forrás: MW

Az év első napján életbe lépett adójogszabályok közül az egyik legfontosabb, hogy idén januártól jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, a gyermeket nevelő szülők pedig visszakapják a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat. A munkáltatók számára megszűnt a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség, de csökkent a szociális hozzájárulás mértéke is. Kisebb lett a kisvállalati adó, és kedvezőbbé vált az egyéni vállalkozásokat érintő átalányadózás is.

 

25 év alatt nincs szja 

 

A személyi jövedelemadót érintő változások közül kiemelkedik a 25 év alattiaknak január 1-jétől járó kedvezmény, amelynek értelmében ez a korosztály az átlagkereset mértékéig nem fizet szja-t. Február közepéig pedig minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, adó-visszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből. 

 

A munkáltatók számára kedvező adócsökkentések közül fontos kiemelni, hogy január 1-jétől megszűnt a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítottak azok a kedvezmények, amelyek korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből voltak érvényesíthetők – hívta fel a figyelmet Bákonyi László adójogi szakjogász.

 

Juttatásként kerékpár 

 

A szociális hozzájárulási adó mértéke 2,5 százalékkal 13 százalékra csökkent, ami a minimálbér 200 ezer forintra, illetve a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelését kompenzálja a munkáltatók számára. 

 

Ugyancsak 13 százalékra mérséklődött az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho), míg a társasági adót és a szociális hozzájárulást kiváltó kisvállalati adó (kiva) 10 százalék lett. Utóbbi adónemet azoknak a vállalkozásoknak ajánlják, amelyeknél magas az élőmunka-szükséglet. 

 

A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig lehet adómentes, a távmunkavégzésben töltött napok arányában. Érdekesség, hogy adómentes juttatásként adható ez évtől magáncélú használatra a munkavállalóknak kerékpár, amely 300 watt teljesítményig elektromos is lehet. 

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) nem változott, viszont kiváltására lehetőséget kínál az egyéni vállalkozók számára az átalányadózás, amelynek a bevételi értékhatára a korábbi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig, azaz idén 20 millió forintig emelkedhet. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme pedig adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig.

 

Marad az adóstop 

 

A helyi és települési adók körében az egyik legfontosabb intézkedés, hogy továbbra is érvényben marad a járványhelyzetre tekintettel előírt adóemelési tilalom. A vállalkozásokat és a lakosság védelmét szolgáló kormányzati intézkedés a települési adók mértékét a 2020. december 20-i állapoton rögzítette, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, korábban nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére. 

 

Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is, amit azok a kis-és középvállalkozások vehetnek igénybe, amelyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

 

(A borítóképen: Segítik a fiatalok önálló életkezdését, bővítik a nekik szóló támogatások körét - illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában