Vásárlás

2021.12.18. 11:30

Várható még nagy tömeg a boltokban karácsony előtt

Van, aki már szeptembertől kezdve folyamatosan megvesz egy-két dolgot.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Ami a karácsony előtti bevásárlásokat illeti, nagyon vegyesek a tapasztalatok. Sokan azt mondják, rettentő a tömeg, míg más úgy érzi, alig vannak az üzletekben. Az Észak-Magyarország munkatársai is feltérképezték az aktuális helyzetet. Az Unió Coop Zrt. Búza téri árucsarnokában járva, Tóthné Dobi Hilda üzletvezető megerősítette, hogy egyelőre nincs roham, véleménye szerint a következő héten számíthatnak tumultusra.

 

Előre vásárolnak

 

– Mint ilyenkor minden üzlet, mi is remek akciókkal várjuk a vásárlókat. A hús és a szaloncukor ára is kedvező – mondta az üzletvezető. A sorok között nézelődve találkoztunk Évával, aki vidékről érkezett a megyeszékhelyre, eredetileg orvosi vizsgálatra jött. – Ez még nem a karácsonyra készülő bevásárlás, azt majd jövő héten fogom megejteni az ajándékokkal együtt. Meglátásom szerint nagy a tömeg, sokan vannak mind az utakon, mind az üzletekben – fogalmazott Éva. 

 

– Már novemberben letudtam az ajándékok megvásárlásának oroszlánrészét, nem szeretem a tömeget, a korai vásárlással ezt akartam elkerülni, szeretek nyugodtan nézelődni. Van alapanyag – például a hús –, amit az utolsó héten frissen fogok beszerezni. Ami a drágulást illeti, nem számottevő, úgy gondolom, az árak emelkedésének ellenére is meg fogom venni, amit kell, amire szükségem van – osztotta meg az Északkal szokásait Bettina. 

 

– Karácsony vége után az üzletekben óriási leárazás van, a következő ünnepre már ekkor megveszem a csomagolópapírokat, díszeket, dekorációkat – mesélte Katalin, a kétgyermekes édesanya. – Az ajándékokat pedig folyamatosan szerzem be szeptembertől. Így nem kell egyszerre sokat fizetnem, szinte meg se érzem a kiadásokat – folytatta. Mint mondja baj csak akkor van, mikor már hegyekben áll itthon az ajándék, és akkor jönnek új ötletekkel elő a családtagok, hogy másra vágynak. 

 

– Az ebben az időszakban elköltött összegről nem tudok nyilatkozni, mivel eloszlik, és nem is számolom. Szerintem körülbelül 150 ezer forint körül áll meg. Ebben csak az ajándékok vannak benne, amit a gyerekeknek veszünk. A rokonoknak nem igazán ajándékozunk, meg a férjemmel egymásnak sem. Csupán jelképes apróságot, mert amit szeretnénk év ­közben, ruha, parfüm, háztartási cikk, azt megvesszük. Tény, hogy minden drágult idén, ezért folyamatosan figyeltem az akciókat is – tette hozzá. 

 

– Nálunk nincs vendégség, így nem kell fejvesztve készülnöm az ünnepi ebédre vagy vacsorára. Nem csinálok magamnak felesleges terhet. Hidegtálat, aprósüteményt rendelek, levest főzök, gyúrunk néhány kókuszgolyót a gyerekekkel. Olyan is volt, hogy rendeltem egy óriáspizzát, háromféle feltéttel, ugyanolyan boldogok voltunk, mint hat fogással – hangsúlyozta Katalin.

 

(A borítóképen: A húsfélét nem szokták előre megvásárolni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában