támogatás

2021.12.03. 20:00

Külső mellkaskompressziós gépet kapott a Kazincbarcikai Mentőállomás

Ezentúl egy külső mellkaskompressziós géppel élesztenek újra a kazincbarcikai mentőállomáson.

Apagyi Beáta

Csala András a kazincbarcikai mentõállomás vezetõje és Nyeste József, Berente polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

Egy mellkaskompressziós gép beszerzésére gyűjtött támogatást az Országos Mentőszolgálat kazincbarcikai állomása. A kérelem Berente önkormányzatához is eljutott, a képviselő-testület az eszköz teljes vételárát felajánlotta támogatásként a mentőállomás részére. Az életmentő eszközzel a mentőautóban is lehetőség van a magas szintű újraélesztésre, így megnő a betegek életben maradási esélye. A gépet ünnepélyes keretek között csütörtökön adták át.

Könnyített folyamat

– A mai napon egy úgynevezett LUCAS 3-as típusú mechanikus mellkaskompressziós eszközt sikerült rendszerbe állítanunk – tájékoztatott Csala András, a Kazincbarcikai Mentőállomás vezetője. – Az újraélesztésnek nagyon sok sarkalatos pontja van, többek között a kompresszió megfelelő minősége. Ezt eddig hagyományosan emberi erővel végeztük, de mivel ez egy rendkívül fárasztó és megerőltető tevékenység, a mentőegység tagjai protokollárisan 2 percenként váltották egymást a folyamat ideje alatt. Viszont egy-egy ilyen újraélesztési szituáció elhúzódhat akár 20-40 percig is – folyatta.

– Kapacitásánál fogva a gép egy akkumulátorral 45 percen keresztül képes a mellkast komprimálni, a dobozban azonban kettő található, így ez másfél órás mellkaskompressziós sorozat leadását jelenti. Szállítás alatt is lehet használni a beteg mellkasára rögzítve. Nem fog elfáradni, folyamatosan a szakma szabályai által előírt percenként 100-as frekvenciával fogja a mellkast összenyomni, ezzel növelve a túlélési esélyt – ismertette a működést. – Rengeteg ilyen szituáció van a mentőállomáson, eddig is sok sikeres újraélesztésünk volt, azt várom, hogy ettől az eszköztől még több lesz. Amikor a gép beszerzését megterveztük, többek között a berentei önkormányzatot is megkerestük, jó érzés volt, hogy az önkormányzat testülete és polgármester úr teljes mellszélességgel az ügyünk mellé állt, és támogattak minket. Órási hálával tartozunk – hangsúlyozta a vezető.

– Tudtuk, hogy van egy esetkocsi az egységnél, amely nem rendelkezik ilyen géppel, holott a működését ismertető bemutatón is láthattuk, hogy mennyivel könnyebbé válik ennek használatával a mellkaskompresszió, ami fizikailag is megterhelő a mentősök számára. A gép az emberrel ellentétben nem fog elfáradni – mondta lapunknak Nyeste József, Berente polgármestere. – Azt gondolom, hogy ott tudtunk segíteni a mentőszolgálatnak, ahol a legnagyobb szükség van rá. Nagy örömünkre szolgál, hogy hatékonyabbá tudjuk tenni ezáltal a munkájukat. A karitatív megmozdulások nem idegenek a település képviselő-testületétől. Eddig is részesítettünk már támogatásban több intézményt, szervezetet, továbbá ezzel másokat, cégeket, szervezeteket, magánembereket is inspirálhatunk a jótékonykodásra – tette hozzá.

Kádár Balázstól, a szolgálat regionális igazgatójától megtudtuk, hogy az elmúlt években jelentős technikai fejlesztés történt az Országos Mentőszolgálatnál. A helyi támogatások pedig lehetővé teszik, hogy a mentőgépkocsikon kívül az esetkocsik felszereltségét tovább növeljék, amihez a mellkaskompreszsziós eszköz is hozzátartozik. A gép segít, hogy a bajtársaik még hatékonyabban végezzék a jövőben az újraélesztéseket a városban és annak vonzáskörzetébe tartozó településeken is – emelte ki.

(A borítóképen: Csala András, a mentőállomás vezetője átvette a készüléket Nyeste József polgármestertől)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában