M30-as elkerülő

2021.12.13. 19:30

Korlátozott sebesség az M30-as elkerülőn

Az M30-as miskolci elkerülő szakaszán csak ­110 kilométer/órás sebességgel lehet hajtani, utánajártunk, miért.

HI

20211206 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Január elseje után is ingyenesen használhatják az autósok az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszát.

Fotó: Bujdos Tibor

Októberben adták át az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakaszát, amelynek köszönhetően közvetlen sztráda-összeköttetés alakult ki Miskolc és Kassa között. Időközben az is kiderült, hogy január 1-től csak a Miskolc északi lehajtótól lesz fizetős az új autópálya. A miskolci elkerülő része, a Miskolc-dél és Miskolc-észak közötti továbbra is ingyenesen használható marad, köszönhetően Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő egyeztetésének és megállapodásának. 

 

Olvasóink arra hívták fel a figyelmünket, hogy az autópálya Miskolcot elkerülő szakaszán végig 110 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben, ellentétben az autópálya többi részével, ahol 130 kilométer/óra a legnagyobb megengedett sebesség. Utánajártunk, mi ennek az oka, kérdésünket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. válaszolta meg. 

 

Mint írják: Az M30-as miskolci elkerülő szakaszának a Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontok közötti szakaszán bevezetett 110 kilométer/órás sebességkorlátozás bevezetésének oka, hogy a szakasz autóúti paraméterekkel rendelkezik. Egy autópálya keresztmetszeti adatai egy forgalmi irányra vonatkozva a koronaszélességnél 26,6 méter, a forgalmi sávok szélességénél 2x3,75 méter, a leállósáv szélessége 2x3,0 méter, míg az elválasztósáv szélessége 3,6 méter. Az M30-as kérdéses szakaszának paraméterei ezzel szemben 24,6, 2x3,5, 2x2,5 és 2,4 méter, tudtuk meg.
 

(A borítóképen: Autóúti paraméterekkel rendelkezik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában