Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola

2021.12.18. 07:00

Huszonöt éve a vidéki zeneoktatásért

Célul tűzték ki, hogy a bükkaljai kisebb településekre is elvigyék a zeneoktatást.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

Koncerttel ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola. A cserépfalui református templomban az intézmény cserépfalui és bükkzsérci tagozatának tanulói, az iskola művésztanárai és meghívott zeneművészek adtak hangversenyt. Gavrucza Nagy Emese református lelkész köszöntőjében sok áldást kívánt a zeneiskolára, a tanárokra, diákokra és a családokra, akik életébe zenét csempész az intézmény. 

 

Daragó Rita Laura, az iskola vezetője elmondta, a zeneiskola 1996 szeptemberében nyitotta meg kapuit a cserépfalui székhelyen. Az alapító Daragó Károly kürtművész tanár célja az volt, hogy olyan településeken szervezzen zeneoktatást, ahol ez nem volt gyakorlat. Ma Bükkábrányban, Bükkzsércen, Mezőnyárádon, Tibolddarócon, Vattán, Gelejen és Mezőnagymihályon is működik tagozatuk az általános iskolákban. Idén 410 tanulójuk van, akiket 28 zenepedagógus, művésztanár segít képességeik fejlesztésében, tehetségük kibontakoztatásában. Céljuk igazi értékeket felismerő, elfogadó, jellemükben jóra törekvő, emberi kapcsolataikban kiegyensúlyozott, a művészetben rendet kereső, a szépségekre nyitott, igényes fiatalokat formálni a zene segítségével. 

 

A zeneiskola 1996 szeptemberében nyitotta meg kapuit a cserépfalui székhelyen Daragó Rita Laura

 

Csendes Péter polgármester kifejtette, a hosszú idő alatt megannyi gyerek került közelebb a zene világához, a tudással mind gazdagabbá váltak. A jó tanár új világokat nyit meg a gyerekekben, segítenie kell őket megtalálni a műfajt, az eszközt, amiben ki tudnak teljesedni. Megköszönte a tanárok és a vezetés áldozatos munkáját, a gyerekek kitartását, érdeklődését. Mint mondta, a zene a mindennapok szerves része, jótékony hatással van az egészségre, érzéseket kelt és fejez ki. Olyan zenét kell keresni, amely képes arra, hogy általa önmagunkba lássunk. Figyelni is kell, hogy meghalljuk üzenetét a szívünkben. Ha játszunk, a belső világot kitárjuk, érzéseket megosztjuk. Sikeres munkát kívánt az iskolának.
 

Alkotóerőt érzett 
 

A klasszikus és népzenei darabokat is felvonultató koncertet követően Daragó Károly alapító zárta az eseményt. Köszönetet mondott a közönségnek, az iskola művésztanárainak, tanulóinak, az egyházközségnek. Mint mondta, huszonöt éve Kodály Zoltán tanítását vette komolyan, miszerint akiben van tehetség, köteles azt kiművelni a legfelsőbb fokig, hogy embertársainak mennél nagyobb hasznára lehessen. Mert minden ember annyit ér, amennyit embertársainak használni, hazájának szolgálni tud. Ez indította alapításra, elhivatást, alkotóerőt érzett, lehetőséget akart teremteni a bükkaljai gyerekeknek a zene tanulására. A község fogadókészséggel állt hozzá, támogatást kapott Kósik István polgármestertől, Farmosi Zoltán jegyzőtől és Bérczes István iskolaigazgatótól.

 

(A borítóképen: Az iskola tanulói, művésztanárai és meghívott zeneművészek adtak hangversenyt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában