Ingatlanapport

2021.12.30. 15:30

Búza téri piac: rejtély és kérdések

A városvezetés a működőképesség helyreállításáról beszél, az ellenzék a valós okokat keresi.

ÉM

Fotó: Ádám János

A Búza téri piac, illetve az azt üzemeltető részvénytársaság körül az utóbbi fél esztendőben mindig történt valami. Több önkormányzati döntés is született, amelynek okait – megnyugtató magyarázat hiányában – folyamatosan keresi a közgyűlés Fidesz– KDNP-frakciószövetsége és a város éléskamrájáért, valamint az érintett igencsak értékes földterületért aggódó civil csoportosulások.

 

A működőképesség az érv

 

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének idei utolsó ülése sem mentesült a Búza téri piac témájától, hiszen az utolsó pillanatban, sürgősséggel beterjesztett Javaslat ingatlanok apportálása tárgyában című előterjesztés a piacműködtető társaság számára átadandó városi tulajdonú vagyontárgyakról szólt. 

A közgyűlésen Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási osztályának vezetője indokolta a javaslatot, mondván: a működőképességének helyreállítása érdekében két ingatlan apportálása szükséges a város részéről a Búza téri piacot működtető társaságba. 

 

Mint ismert, az önkormányzat három ingatlanapportálásról döntött, az őstermelői piac melletti zúzalékos parkolóról, az őstermelői piac területéről, illetve a két piacrész közötti útról. A közgyűlés ezúttal utóbbi kettő apportálásáról hozott döntést.

A Miskolci Piac Zrt. tulajdonosai (köztük a miskolci önkormányzat) között megkötött együttműködési megállapodás értelmében az őstermelői piac területe 56 millió forintért, a két piac közötti terület pedig 19 millió forintért lesz a Miskolci Piac Zrt. tulajdona. 

 

Kiderült az is, hogy az önkormányzat Miskolci Piac Zrt.-vel szemben fennálló 517 millió forint követelése (földhasználati díj, valamint részvényesi kölcsön és kamatai) is apporttá alakul, vagy az önkormányzat tulajdonrészét növeli a társaságban. Az önkormányzat azonban így is kisebbségi tulajdonos marad a társaságban.

 

A valódi szándékot keresik 

 

A Búza téri piacért aggódók több alkalommal is aggályukat fejezték ki, hogy kisebbségi tulajdonosként miként lehet érdemi befolyással lenni a piac sorsára. 

 

Az előterjesztés azt tartalmazza, hogy a piaci bérleti díjak megállapítása, a fejlesztési tervek elfogadása, további kölcsönfelvételek, valamint az ingatlanok értékesítése csak a tulajdonosok minősített többségi döntésével lehetséges, azaz – mint mondják – az önkormányzat nélkül nem lehet ilyen döntéseket elfogadni. 

 

Az aggályokat a közgyűlés ülésén megismételte a Fidesz és a KDNP vezérszónokaként felszólaló Soós Attila, mondván, kételyeket támaszt, hogy „Miskolc emblematikus területét közvagyonból áttesszük magánvagyonnak...”. Véleménye szerint a javaslathoz csatolt ingatlan-értékbecslések nem alkalmasak a területek valódi értékének megállapítására. Mint fogalmazott: „Egy értékes területet egy családi ház áráért adunk magántulajdonba.” Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője feltette a kérdést, hogy az önkormányzatnak mi a valós célja az ügyletekkel. „A Búza téri piaccal kapcsolatos valódi szándékot nem fedik fel, és ez nagy gond – hangsúlyozta. – A város éléskamrájáról van szó...” Dr. Kovács László (KDNP) is azt a kérdést tette fel, hogy „mi a garancia arra, hogy a piac helyén piac fog működni?”. 

 

Szopkó Tibor alpolgármester megismételte, hogy a fő cél a piac működőképességének biztosítása. „Ehhez reorganizálni kell a működtető társaságot. A város számára fontos biztosítékok vannak a megállapodásban. A fontos kérdésekben csak minősített többséggel lehet bármilyen döntést hozni. A város tulajdonrésze is nőtt a társaságban. A piacot piacként szeretnénk működtetni a jövőben is” – tette hozzá.

 

Nem tudni a bevételről

 

A Miskolcért Másképpen Facebook-csoport közérdekű adatigénylés révén szeretett volna tisztán látni abban a kérdésben, hogy van-e bármilyen gazdasági haszna az önkormányzatnak a Búza téri piac körüli ügyletekből. Az átadandó területeken ugyanis jelenleg a városi működtetésű őstermelői piac, illetve városi fizetőparkoló működik, amelynek bevételei közvetve-közvetlenül a város kasszáját gazdagítják. 

 

Arra lettek volna kíváncsiak, hogy mekkora bevételről mond le az apportálás által a város. A polgármesteri hivataltól dr. Ignácz Dávid jegyző aláírásával érkezett válaszból nem sikerült megtudni ezeket az adatokat, mert a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. (a Miskolc Holding Zrt. tagvállalata) a működtető. Azonban a Miskolc Holding Zrt. sem adott választ, mert szerintük önkormányzati bevételről van szó.

 

(A borítóképen: Aggódnak az őstermelői piac jövőjéért is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában