Mezőgazdaság

2021.12.01. 20:00

Bige László komoly csapást mért a magyar gazdákra

A szakminiszter szerint tűrhetetlen, hogy bárki a gazdákon nyerészkedjen.

„Számunkra a magyar vidék az ország bázisa, értékes erőforrása, a vidéket fenntartó gazdák hazánk gerince. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki kárt okozzon nekik, megnehezítse és ellehetetlenítse munkájukat. Tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen rajtuk, hiszen nemcsak a gazdákat, nemcsak a vidéket sodorja kíméletlen helyzetbe, hanem az egész országot” – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a magyar gazdák védelméről tartott sajtótájékoztatón Miskolcon.

Mesterségesen emelték

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra. A Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelték a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett. Az előző évekhez képest a műtrágyaárak a négyszeresére növekedtek. Míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50–85 ezer, jelenleg már 205–255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát. A miniszter kiemelte, hogy ezzel Bige László cége nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extra profithoz jusson.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte a mezőgazdaság fontosságát a megye életében. „Helyben is kiállunk a gazdák érdekei mellett, megvédjük közös eredményeinket és szót emelünk azok ellen a piactorzító folyamatok ellen, amelyek az egyén érvényesülését a kollektív érdekek elé helyezik.”

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ megyei elnöke rámutatott: „Ha a gazdálkodók nem tudják megvásárolni a műtrágyát, akkor kevesebb termés fog realizálódni, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Ez az élelmiszerárak emelkedését eredményezi. Határozottan az az álláspontom, hogy a magyar agráriumban féken kell tartani a teljesen elszabadult műtrágyaárakat, illetve minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók rendes műtrágyaellátását.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában