Alapkőletétel

2021.11.04. 20:00

Szeleta látogatóközpont: „Ide érdemes lesz többször visszatérni”

A természetvédelmi ismeretterjesztést, a játszva-szórakozva tanulást is segíti majd a Szeleta Park Látogatóközpont.

Szaniszló Bálint

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta Park Látogatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében, 2,2 milliárd forintos uniós és állami beruházás révén. A nagyon várt létesítmény alapkövét szerdán helyezték el.

Megoldották a forráshiányt

Az ünnepélyes alapkőletételen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt mondta, a nemzeti parkoknak 2021 a beruházások éve volt: harminc fejlesztés fejeződött be 8,7 milliárd forint értékben. Hozzátette: az elmúlt évtized pedig a beruházások évtizede volt, mintegy kétszáz projektre, a természeti környezet javítására, fejlesztésére 80 milliárd forintot fordítottak.

Szólt arról, hogy a beruházást a kormány 800 millió forinttal támogatja.

Szinay Attila, az agrártárca – egyébként miskolci származású – közigazgatási államtitkára elmondta, hogy bár 2017-ben jelentették be ennek a projektnek az indítását, forráshiány miatt ez csak most kezdődhet el.

„A miskolciak, a Bükk szerelmesei, a kirándulók egy olyan vonzó turisztikai központtal gazdagodnak, amely értékekben, élményekben gazdag lesz, ahová érdemes lesz többször visszatérni” – tette hozzá.

Geológiai sokszínűség

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon, élményszerűen tudják majd bemutatni.

Kiemelte: a látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a játszva-szórakozva tanulást és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását. A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás s ehhez kapcsolódva a Bükk hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakcióegyüttes.

Barlangok sokasága

Mint mondta: a Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb „ősemberbarlang” a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

(A borítóképen: Rónai Kálmánné, Szinay Attila, Rácz András, Kalmár László és Orosz Eszter helyezte el az időkapszulát a Szeleta Park Látogatóközpont alapkőletételén)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában