Európai Hulladékcsökkentési Hét

2021.11.28. 17:30

Nőtt a hasznosításra átadott és az ártalmatlanított hulladék mennyisége

Több mint 300 kilogramm volt tavaly a begyűjtött, egy főre eső települési hulladék mennyisége.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében összegyűjtött települési hulladék mennyisége 3,2 millió tonna volt tavaly, ebből 1,088 millió tonnát adtak át a hasznosításra, ami 29,3 százalékkal több az előző évhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az ezen a héten megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Héttel összefüggésben.

A MEKH adatai alapján a hasznosításra átadott 1,088 millió tonnán felül ártalmatlanításra 1 979 662 tonnát, előkezelésre pedig 1 505 756 tonnát adtak át. A begyűjtött, egy főre eső települési hulladék mennyisége tavaly 331,88 kg volt. A települési hulladék több mint 53 százaléka hulladéklerakóba került.

A korábbi években a közszolgáltatás körében begyűjtött hulladék mennyiségének emelkedése 2020-ban megtorpant, amely feltételezhetően a koronavírus világjárvány gazdasági hatásaira vezethető vissza. A stagnálás ellenére azonban, mind a hasznosításra, mind pedig az ártalmatlanított hulladék mennyisége emelkedett.

Arra is rámutattak, hogy Magyarország a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervének és az európai uniós irányelvek célkitűzéseivel összhangban 2021-ben módosította hulladéktörvényét, ami új alapokra helyezte a hazai hulladékgazdálkodási tevékenységet, jelentősen hozzájárulva a természeti környezet megóvásához. Újdonság, hogy az illegális szemétlerakás megakadályozása és a természeti környezet megóvása érdekében a jogszabály szigorúbban szankcionálja.

Az új jogszabály a hulladékot – a körforgásos gazdaságra való átállás jegyében – nyersanyagként kezeli: a gyártókat arra ösztönzi, hogy már a gyártásánál visszaszorítsák a hulladékok keletkezését, illetve ahol lehetséges, ott minél nagyobb arányban használják azt alapanyagként.

A szabályozás ösztönzi az italcsomagolások újrahasznosítását is, és 2023-tól kötelezően visszaválthatóvá teszi az üvegeket, a műanyag palackokat és a fém italos dobozokat – olvasható a MEKH honlapján.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosítás fontosságára. A kezdeményezéshez a Mirehu Nonprofit Kft. is csatlakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában