Nyílt konfliktus

2021.11.25. 08:00

Veres Pál Mokrai Mihály gazdasági ötleteit hiányolja

Támadásra ellentámadással válaszolt Miskolc polgármestere.

Forrás: ÉM

A 2019-es önkormányzati választás nyomán ellenzéki és civil összefogás támogatásával miskolci polgármesterré választott, magát azonban függetlennek valló Veres Pált eddigi regnálása során sok kritika érte nemcsak jelenlegi önkormányzati ellenzéke, hanem az őt támogató politikai erők irányából is. Különösen a Velünk a Város frakcióban háromtagú önálló frakciócsoporttal rendelkező Demokratikus Koalíció nem rejti véka alá a városvezető munkálkodásával kapcsolatos kritikai megjegyzéseit.

Betelt a pohár

Veres Pál – érdekes módon – mindeddig tartózkodott a nyílt konfliktusoktól. Úgy tűnik azonban, hogy a polgármesternél betelt a pohár: az őt nem első alkalommal támadó DK-s dr. Mokrai Mihály gazdálkodási tanácsnok elmúlt egyéves munkájáról szóló beszámolójában megfogalmazott támadásra ellentámadással válaszolt a városvezető.

Az azonnali.hu hírportál ezzel kapcsolatos kérdéseire megfogalmazott válaszából arra következtethetünk, hogy lesz miről beszélnie a csütörtökre összehívott miskolci közgyűlésnek a 10. napirendi pont kapcsán (ebben található leírva dr. Mokrai Mihály polgármesterrel kapcsolatos kritikája – a szerk.), amelynek címe: „Javaslat az alpolgármesterek, a tanácsnokok és a települési önkormányzati képviselők munkájáról szóló tájékoztatás tudomásulvételére”.

Az Északban néhány napja foglalkoztunk a dr. Mokrai Mihály gazdálkodási tanácsnok által megfogalmazott éves beszámolóval – ezt tárgyalja a csütörtöki közgyűlés –, amely így kezdődik: „Veres Pál polgármester politikája, ami a Fidesszel való együttműködésre épült, nem volt sikeres. Ennek következményeként Veres Pál gazdaságpolitikája is légvárnak bizonyult. Alaptalan feltevés volt az, hogy ha nem konfrontálódunk a kormánnyal, annak az lesz a következménye, hogy a kormány támogatni fogja szeretett városunkat, Miskolcot. Sajnos nem sikerült a polgármesternek számottevő pluszforrásokat, transzfereket szerezni.” (Ez azonban nem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen ahogy korábbi cikkünkben tételesen felsoroltuk, a kormány számos beruházási és működési támogatást biztosított Miskolcnak – a szerk.)

„Intelligencia kérdése is”

„Megbízásomat a közgyűléstől kaptam, mely megbízásnak képességeim és lehetőségeim szerint eleget tettem, azonban meg kell jegyeznem, hogy Miskolc polgármestere nem nagyon kíváncsi sem Miskolc gazdálkodásának összefüggéseire, sem pedig javaslataimra” – fogalmazta meg dr. Mokrai Mihály, majd így fejezte be beszámolóját: „Tisztelt közgyűlés, jelentem, teszem a dolgom...”

Veres Pál a Mokrai-féle beszámolóban megfogalmazott üzenetet nem hagyta válasz nélkül, az Azonnalinak küldött levelében leírta, hogy a tanácsnok úr véleményét tudomásul veszi, de „hogy mi lett volna az eredményesebb gazdaságpolitika, arról viszont Mokrai úr egy szót sem ejtett, pedig tanácsnokként éppen ez lett volna a feladata”. Hozzátette, amúgy sem hiszi, hogy most épp egymással kellene küzdeniük. A polgármester odaszúrt a következő mondataival is dr. Mokrai Mihálynak: „Nézeteltérések eddig is voltak a frakción belül, ami természetes is, hiszen egy heterogén politikai közösségről van szó. Hogy ki, milyen eszközöket hajlandó bevetni személyes és politikai céljainak elérése érdekében, az pedig részben vérmérséklet dolga, részben intelligencia kérdése, részben pedig a városhoz való lojalitás ügye.”

Pengeváltások sora

Veres Pál polgármester és a Demokratikus Koalíció frakciócsoportjának ellentéte lassan évekre nyúlik vissza, és egyre mélyül. Már az elejétől fogva voltak apró repedések, hiszen a DK szerette volna, hogy alpolgármestert delegálhasson a városvezetésbe. A szóbeszéd szerint Hegedűs Andreát szánták a posztra, de végül be kellett érnie egy tanácsnoki hellyel, csakúgy, mint az akkor még MSZP-s dr. Mokrai Mihálynak, akiről szintén azt beszélték 2019 őszén, hogy az egyik poszt várományosa lehet. Dr. Mokrai Mihály 2008-tól 2010-ig, Káli Sándor polgármestersége idején is volt alpolgármester, így – nyilvánvalónak gondolták – rendelkezik elegendő tapasztalattal a poszt betöltésével kapcsolatban. Emlékezetes, hogy a mostani közgyűlés megalakulásakor egyetlen alpolgármestert választottak Varga Andrea személyében, és tavaly a Jobbik és a Momentum kapott lehetőséget alpolgármester delegálására, Badány Lajos és Szopkó Tibor révén. Ez mind a DK-val, mind személyesen dr. Mokrai Mihállyal kapcsolatban is barátságtalan lépésnek bizonyult. Nem sokkal később dr. Mokrai Mihály bejelentette, hogy az MSZP-ből átlép a DK-ba, lépése tette lehetővé a háromtagú DK-s frakciócsoport megalakulását.

A DK több alkalommal is kritikával illette Veres Pál munkálkodását. Amikor a polgármester elfogadta a felkérést a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságára, a DK közleményben adott hangot nemtetszésének, mondván, a városvezető nem egyeztetett az őket támogató politikai erőkkel. Felszólították Veres Pált, hogy rendszeresen számoljon be a kuratóriumban végzett munkájáról, tiszteletdíját pedig ajánlja fel jótékony célra.

Az is a távolodás egyik állomása volt, amikor az előválasztás előtt Veres Pál Facebook-bejegyzésben jelentette ki, hogy a miskolci 2-es körzetben – lényegében a DK-s Hegedűs Andreával szemben – az MSZP-s dr. Varga Lászlót támogatja, sőt szeretné, ha ő lenne Miskolc egyik országgyűlési képviselője a jövő tavaszi választások után.

Az ellentétek idén júniusban pedig odáig fajultak, hogy a három DK-s – Borkuti László, Hegedűs Andrea és dr. Mokrai Mihály – bojkottálta a közgyűlési ülést, amelynek eredményeként nem volt meg a városvezetés rendeletalkotó többsége, így nem is sikerült két fontos rendeletmódosítást keresztülvinni. Újabb pengeváltás a polgármester mintegy 4 millió forintos jubileumi jutalma körül volt. A közgyűlési napirendi pont tárgyalásakor dr. Mokrai Mihály kijelentette, hogy – a város gazdasági helyzetére tekintettel – nem tartja helytállónak jutalmat adni a polgármesternek. Mint mondta, csak azért szavaznak igennel, mert a törvény szerint mindenképpen ki kell fizetni Veres Pál számára a pénzt.

(A borítóképen: Veres Pál és dr. Mokrai Mihály ütést váltottak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában