Fejlesztés

2021.11.05. 15:32

Megfelelő otthont kapott a gyógyító munka Perkupán

Átadták pénteken a több fejlesztési forrásnak köszönhetően kívül belül teljesen megújult, kibővült és teljes felszereléssel ellátott egészségházat Perkupán.

Fotó: Bujdos Tibor

Az egykori TSZ épület elég rossz állapotban volt már, így az önkormányzat évek óta tervezte, hogy a megfelelő források segítségével felújítsa az épületet és korszerű egészségházzá alakíthassák, amely mostanra valósulhatott meg. Mint Molnár Zoltántól, a település polgármesterétől megtudtuk, több forrást sikerült erre a projektre fordítani, így a Településfejlesztési Operatív Programból 59 millió forintot nyertek el, majd két évvel később, amikor a megvalósítás szakaszába jutottak, az irányító hatóságtól egy 8,2 millió forintos emelést kaptak a megemelkedett költségek fedezésére. A Magyar Falu program keretében eszközbeszerzéshez kaptak 2,9 milliót, illetve a Belügyminisztériumtól a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához jutottak még támogatáshoz – utóbbi az önrésszel együtt 31 millió forintot tett ki és ebből készült el a tető és a megújuló energiaellátás, vagyis a napelemek a tetőn.

Az épületben a háziorvosi ellátás mellett a védőnői szolgálat kapott helyet, amely négy települést lát el Perkupán kívül, Varbócot, Szőlősardót, Égerszögöt és Teresztenyét.

Az ünnepélyes átadáson Riz Gábor, a terület országgyűlési képviselője elmondta, a legszebb pillanat a munkájában mindig az, amikor valami újat, valami különlegeset tud avatni. A települések életében pedig a legkülönlegesebb az, amikor valami olyan szolgáltatás kerül a helyére, amely megilleti a lakóit és nem csak a településen, hanem a környéken élőkét is.

– Itt pedig egy olyan létesítményt adhatunk át, amely nem csak kívülről, de belülről is teljeskörűen megújult. Újszerű, korszerű és az igényeket is ki tudja elégíteni. Fontos, hogy az olyan alap jog, mint az egészséghez fűződő, az minden településen teljesülni tudjon, ennek pedig feltételei vannak, tárgyi és a gyógyító ember. Lehetőleg ne legyen rá szükség, de, ha mégis, akkor ott és olyan mértékben kell segíteni, hogy az emberek lelke fel tudjon a bizalom töltődni: van kire támaszkodni – mondta Riz Gábor. Hozzátette, azt kívánja, hogy sokáig segítse a gyógyító munkát az egészségház, vigyázzanak rá az itt élők, és használhassák, ha szükség van rá.

Magyarország kormányának köszönhetően van lehetőségük a településeknek a fejlődésre, mondta beszédében Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

– A fejlesztés magában hordozza az egészségügyi dolgozók megbecsülését, hálával tartozunk nekik azért, amit tettek értünk az elmúlt egy évben és azért, hogy ezt a szakmát választották hivatásul. A kormány pedig az ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekkel járulhat hozzá szakmai sikerességükhöz. A cél, hogy Magyarország lakosságának élete biztonságos, tervezhető és egészséges legyen – mondta az elnök. Hozzátette: azt kívánja, hogy betegként minél kevesebben, újszülött gyermekükkel a védőnői ellátáson keresztül azonban minél többen vegyék igénybe az egészségház szolgáltatásait.

Az egyházak képviseletében Szűcs Zsolt római katolikus plébános és Kölönte Sándorné református lelkipásztor szentelte és áldotta meg az épületet, majd a nemzeti színű szalag átvágásával adták át hivatalosan is az egészségházat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában