Tokaj-Hegyalja

2021.11.26. 20:00

„Csodálatos vidékre születtünk, melyet mindenkinek meg kell mutatnunk”

Hatalmasat fejlődött az utóbbi években Tokaj-Hegyalja – hangzott el a Turisztikai fejlesztések Szerencsen elnevezésű sajtótájékoztatón csütörtökön délután.

Balogh Csilla

dr. Koncz Zsófia országgyûlési képviselõ

Fotó: Bujdos Tibor

A Kisfaludy-program támogatásával 2021-re 14 ezer magánszálláshely, 600 panzió és 114 strand újult meg Tokaj-Hegyalján, miközben megannyi vár, kastély és gyógyhely fejlesztése is megvalósult – mondta Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a térségi fejlesztések folytatódnak.

Maradásra ösztönzés

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2016-ban határozta el, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává fejleszti minőségi élménykínálat létrehozásával, magában foglalva a termék- és attrakciófejlesztést, a turisztikai desztinációk létrehozását és az alapinfrastruktúra (szálláshelyek, vendéglátóhelyek és közlekedési kapcsolatok) fejlesztéseit. Megfogalmazódott az az igény is, hogy célzott fejlesztésekkel egyenlítsék ki a főváros és a vidéki Magyarország között tapasztalható szálláshely-kapacitások aránytalanságait. A Kisfaludy-program éppen ezért, a vidéki Magyarország fejlesztésére jött létre.

– Elképzelésünk az volt, hogy a szálláshelyek fejlesztését összekapcsoljuk az élményláncba fűzött attrakciókkal. Így elérve azt, hogy a vendégek tovább maradjanak, többet költsenek a különböző térségekben – emlékeztetett a vezérigazgató.

Térségi fejlesztések

A szerencsi kistérségben összesen 150 projekt részesült mintegy 18 milliárd forint európai uniós és hazai támogatásban a Kisfaludy-program révén. A támogatott fejlesztések között új szállodák létesítését éppúgy megtaláljuk, mint gasztroközpont kialakítását vagy kerékpáros híd létesítését. Horváth Péter példaként említette meg a 650 millió forintból megépült Rózsa Vendégházat, a felújított tarcali Bor Bazilika Üdülőházat vagy a modernizált halmaji Kék Hold Apartmanházat.

Lendületes fejlődés

Szerencs eddig több mint 560 millió forint turisztikai célú támogatásban részesült a Kisfaludy-program forrásaiból, amelynek köszönhetően a város még vonzóbbá vált és válik a turisták körében. Az új fejlesztések közé tartozik a sajtótájékoztatónak helyet adó étterem és vendégház, a Pepita Macska is, amely többek között a terasz korszerűsítésére, konyhatechnológiai eszközök modernizálására és szálláshelyfejlesztésre több mint 80 millió forint támogatást nyert el.

– A fejlesztések, melyeknek még nincs vége, hozzájárultak ahhoz, hogy a városban eltöltött vendégéjszakák száma már az idei nyáron az ötszörösére nőtt, a szálláshelyek bevétele pedig már október végére elérte a 67 millió forintot, ami csaknem 40 millió forinttal haladja meg a tavalyi bevételt – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője újabb mérföldkőnek nevezte a már megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztéseket, amelyek meghatározzák a térség turisztikai vonzerejét.

– Mi csodálatos vidékre születtünk, melyet mindenkinek meg kell mutatnunk – mondta. – Úgy gondolom, az a komplex fejlesztési csomag, amely kiegészül a Kisfaludy-program támogatásaival, lendületes fejlődést biztosít a térségben. A célunk az, hogy az idelátogatók minél több vendégéjszakát töltsenek itt. Ehhez pedig ezt előidéző extra turisztikai szolgáltatások szükségesek, például kiváló vendéglátás – fogalmazott dr. Koncz Zsófia.

Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere kiemelte: a kormány turisztikai ágazatot érintő támogatásaival a vállalkozók élni tudnak, szélesítve a térség kínálatait.

– Úgy gondolom, Szerencsnek minden adottsága megvan, hogy megállítsa és néhány napra a városban tartsa az ideérkezőket – mondta.


Alapoznak az édes hagyományra

Új életre kel az édességek története Szerencsen a Halász Kft. jóvoltából.

A Szerencsi Cukrászda és Látványmanufaktúra alapkövét a világörökségi szimbolikus helyen, az egykori szerencsi cukorgyár területén csütörtökön délután helyezte el Nyiri Tibor szerencsi polgármester, Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Koncz Zsófia országgyűlési képviselő és Halász Tamás vállalkozó.

(A borítóképen: Koncz Zsófia a szerencsi sajtótájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában