Nyugdíjprémium

2021.11.14. 09:00

Bankszámlákon az összeg

Van mire költeni a nyugdíjprémiumot, ebben mindenki egyetértett a megkérdezettek közül.

Nagy-Hankó Krisztina

2021.11.12. Budapest nyugdíj, nyugdíjprémium kézbesítés Fotó: Kurucz Árpád

Forrás: ÉM

Fotó: Arpad Kurucz

Pénteken került a számlákra a nyugdíjprémium, illetve az -emelés, és az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítés. A nyugdíjprémium összege egységesen nyolcvanezer forint, így egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel százezer forinttal lehet majd több a számlákon a szokásosnál.

Nem egészen százezer forintot várt a megszokott havi nyugdíja mellé, de nem fogja azonnal elkölteni – mondta Nagy Józsefné. Már akkor eltervezte, hogy mire szánja, amikor megtudta, hogy pluszpénzt fog kapni. Régóta tervezi, hogy kifesteti a másfél szobás lakását, amire már gyűjtögetett egy keveset. A nyugdíjprémiumot is félreteszi erre a célra. A szociális szférában dolgozott Miskolcon, de sajnos nem túl magas a nyugdíja – tudatta Erzsébet. Éppen elég a legszükségesebb dolgokra, de mindig jól jön egy kis kiegészítés, amit számos célra tudna fordítani, most éppen a lakásfelújításra.

Ha valamit cserélni kell

Úgy gondolja, ez jár minden nyugdíjasnak, hiszen korábban többször megnyirbálták a járandóságukat – mondta Ilona, aki a borsodi megyeszékhelyen él. Hozzátette: még további összegeket is átcsoportosíthatna a kormány más területekről a kompenzációra. Mindenesetre örült ennek is, hogy legalább ennyit kaphat, mert azért nem kevés pénz ez, és van helye – jegyezte meg. Mivel jön a karácsony, ezért biztosan jut belőle a fa alá, ajándékokra a gyerekeknek, unokáknak, de valamennyit szeretne félre is tenni az összegből. Soha nem lehet tudni, éppen mi romlik el a lakásban, amit cserélni kell, jól jön, ha van egy kis tartalék. Sajnos nagyon drága minden, a nyugdíjak pedig nem emelkednek olyan arányban, hogy az árakat követni tudják – vélekedett Ilona.

Egyenlő mértékben

Az, hogy mindenki egyenlő összeget kap, vagyis nyolcvanezer forintot egységesen, és nem arányosítják az egyéni nyugdíjhoz, jó dolog – mondta Kemény Magdolna. A nyugdíjas hölgy örül az igazságos elosztásnak, így nincs vita, mindenki ugyanúgy részesül. Magdolna gyógypedagógusként dolgozott, a nyugdíja a legkevesebbnél valamivel több, de nem éri el a kétszázezer forintot. Az inflációt követi ugyan az ellátás, de így is egyre kevesebbre elég a pénze, azonban ezt nem panaszként említette. Nem várt kiadásokra teszi el a nyugdíjprémiumot, ha elromlik valamelyik háztartási gép az otthonában, akkor legalább van mihez nyúlni. Különben is, karácsonykor mindenki többet költ, úgyhogy most ő is megengedheti magának ezt – tette hozzá.

Nem csak nyugdíj

A nyugdíjprémiumon felül egyéb ebbe a körbe sorolandó ellátásban részesülők is megkapták a nyolcvanezer forintot. Ilyen az árvaellátás is, amely a gyermeknek jár, amíg nappali tagozaton tanul. Kolléganőnk két egyetemista lánya is megkapta pénteken az összeget. Értesülésünk szerint mindketten nagyon örültek neki, hiszen az egyetemistáknak is jól jön a pénz, főként ebben az időszakban.

(A borítóképen: Sokakhoz már csöngetett a postás a nyugdíjjal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában