Visegrádi Négyek

2021.11.22. 07:30

„A nemzetpolitikában elsősorban egyetértés és együttműködés kell”

„Lehet, hogy a migránskérdés fogja észhez téríteni Európát, ez a jövő egyik kulcskérdése” – hangsúlyozta Duray Miklós.

Petri Nóra

20211117 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró.

Fotó: Ádám János

A felvidéki magyar politikus a Felvidék Ház meghívására érkezett Miskolcra. Szlovákiában nemrégiben három párt összeolvadásával megalakult az egységes felvidéki magyar párt. Duray Miklós szerint az együttműködés csak úgy képzelhető el, ha kialakul az egységes látásmód is. A visegrádi négyekről pedig azt mondta, ha Magyarország talpon marad, meg tudja majd védeni az együttműködést.

„A nemzetpolitikában elsősorban egyetértés és együttműködés kell. Van egy törekvés a felvidéki magyarok körében, hogy kialakuljon egy egységes politizálás” – hangsúlyozta Duray Miklós annak kapcsán, hogy Szlovákiában nemrégiben Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával megalakult az egységes felvidéki magyar párt. „Az, hogy létrejött egy párttömörülés, az önmagában nem elegendő. Fontos, hogy azok, akik részt vesznek a politikai életben, tudjanak közösen gondolkozni. Emellett a szerkezeti kérdések szintén lényegesek, de ha van egy egységes látásmód, akkor az adott szervezet struktúrája elhanyagolható. Tartok attól, hogy nehezen fog kialakulni olyan közös gondolkodás, amely egységes fellépést eredményez, viszont tény az is, hogy enélkül még rosszabb helyzetben lennénk.”

„A visegrádi négyek egy csodálatos gondolat, amelyet tovább kellene bővíteni” – hangsúlyozta Duray Miklós. Hozzátette: „Ha Magyarország talpon marad, meg tudja védeni ezt az együttműködést is, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy ez a kör bővüljön.”

„Antall József zsenialitása hozta létre a visegrádi négyeket, illetve akkor még hármakat” – fogalmazott, felidézve, hogy ennek történelmi gyökerei is vannak. Utalt az 1335-ben Károly Róbert magyar király által összehívott visegrádi királytalálkozóra, amelyen Luxemburgi János cseh király és Nagy Kázmér lengyel király vett részt, és amelynek eredményeképpen egykor megszűnt a Lengyelország és Csehország közötti ellenségeskedés, helyette a három ország között szövetség és kereskedelmi együttműködés jött létre.

„Most is rettentően sok a probléma, és ezek a gondok, amelyekkel most kell szembenéznie az együttműködésben részt vevő országoknak, nem belső konfliktusok, hanem inkább a kívülről jövő ráhatások. Úgy venni észre, hogy Brüsszelből nagyon szívesen megszüntetnék ezt a tömörülést. A kérdés az, hogy a jövőben ez hogyan lesz tovább.”

„A V4-ek nagyon sok kérdésben azonos állásponton vannak, többek között a migráció kérdésében. Nem tudjuk, hogy az új cseh kormány milyen állásponton lesz, mert ebben a kérdésben még nem nyilatkoztak. Tudjuk, hogy a lengyelek milyen véleményen vannak, és milyen nehézségekkel néznek szembe, viszont azt is látjuk, hogy most nagy erők munkálkodnak azon is, hogy megbuktassák ezt a lengyel kormányt. Szlovákia kicsit »táncol« a három között. Ha Magyarországon a jövő évi parlamenti választásokon nem marad kormányon a Fidesz, akkor veszélybe kerül a visegrádi négyek működése is” – húzta alá a politikus. „Lehet, hogy a migránskérdés fogja észhez téríteni Európát, ez a jövő egyik kulcskérdése. Nagyon sok ország már nem tud mit kezdeni ezzel, mert egyszerűen maga alá gyűri őket ez a probléma, miközben Európa országaiban már nagyon sokan rádöbbentek a helyzet súlyosságára.”

Duray Miklós

Losoncon született 1945-ben, aktívan 1965 óta politizál. A kommunizmus idején kétszer is bebörtönözték, Amerikából hazatérve részt vett a bársonyos forradalomban, 1990-ben megalapította az Együttélés politikai mozgalmat. Szlovákiában az MKP, a Magyar Koalíció Pártja megalakulásában is aktív szerepet játszott. A 2010- es szlovákiai parlamenti választáson az MKP nem jutott be a parlamentbe, így képviselői mandátuma megszűnt. Ezt követően bejelentette, hogy korára való tekintettel visszavonul az aktív politizálástól, lemond az MKP-ban betöltött tisztségéről. 2010 óta a Soproni Egyetemen oktat politológiát.

(A borítóképen: Duray Miklós szerint a visegrádi négyek egy csodálatos gondolat, amelyet bővíteni kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában