hadiipar

2021.11.27. 13:30

A hadiipar igazi kitörési pont lehet megyénkben

Még több magyar céggel dolgozna össze a védelmi iparban a Rheinmetall.

20201212 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Mathias Corvinus Collegium terveiről, elképzeléseiről tartott tájékoztatót Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

Fotó: Vajda János

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával mutatkozik be jelenlegi és jövőbeni partnereinek Európa legjelentősebb védelmi és biztonsági technológiai szállítója. A Rheinmetall Industry Day Hungary 2021 rendezvényen több mint száz lehetséges beszállító, közös fejlesztési és gyártási projektek potenciális hazai közreműködői vehették fel a kapcsolatot a világcéggel november 24–25-én Budapesten.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: „Az újjáéledő védelmi ipar 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé teheti Magyarországot. A jövőkép szerint a következő évtized elejére az ágazat magas önellátási szinten biztosítja a Magyar Honvédség feladatainak teljesítéséhez szükséges eszközöket és szolgáltatásokat, versenyképes termékeivel sikeresen jelenik meg a külföldi piacokon. Hosszú távon a legígéretesebb kitörési pont az lehet, ha hazánk nemzetközi védelmi ipari kutatás-fejlesztési és innovációs központtá válik.”

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában már épül a Lynxharcjárműgyár Zalaegerszegen. Az üzem szomszédságában működő ZalaZone járműipari tesztpályán pedig elkészült az off-road tesztkörnyezet első üteme. A beruházások világszínvonalú feltételrendszert teremtenek a védelmi ipari és biztonsági kutatásokhoz.

A düsseldorfi székhelyű Rheinmetall AG integrált technológiai csoportként piacvezető a környezetbarát mobilitásban és a biztonságtechnológiában, az autóipar első osztályú modul- és rendszerbeszállítója.

Rendkívüli jelentősége van

– A Miskolci Egyetemen november 4-én megtartott védelmi ipari konferencián a borsodi vállalkozások is értesültek a Rheinmetall Industry Day Hungaryről – mondta lapunknak Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Rendkívüli jelentősége van, hogy a kis- és közepes vállalkozások is bekapcsolódhatnak a hazai védelmi ipar újraélesztésébe. Azon dolgozom, hogy védelmi ipari fejlesztések, beruházások jöjjenek Miskolcra és Borsodba is. Palkovics László miniszter úrral még az év elején ennek megfelelően megállapodást kötöttünk. Az, hogy a Rheinmetall beszállítói napján borsodi vállalkozások is részt vehetnek, részben ennek is köszönhető.

(A borítóképen: Csöbör Katalin)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/celkeresztben-a-vedelemipari-lehetosegek-5416978/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kapcsolodasi-esely-a-hazai-hadiiparhoz-5408302/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában