Református énekeskönyv

2021.10.16. 14:30

Változik a repertoár

Több mint kétszáz újabb énekkel gazdagodott az idén megjelent Református énekeskönyv.

Detzky Anna

Fotó: Sebestyén László

A Magyarországi Református Egyház elérkezettnek tartotta az időt arra, hogy megújítsa a hagyományos fekete borítós énekeskönyvét dallamok, kottakép, szövegezés és tartalom tekintetében is. A munkába a határon túli egyháztestek képviselői is bekapcsolódtak.

„Augustinus egyházatya mondása szerint megkétszerezve imádkozik, aki jól énekel. Szeretnénk, hogy a régi és új énekeknek ez a gyűjteménye Isten magasztalásának ihletője és vezetője legyen istentiszteleteinken” – írja az új énekeskönyv ajánlásában Bogárdi Szabó István református püspök.

„A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2009 végén határozott arról, hogy kezdődjön el az énekeskönyv megújítása. Elhagytunk nem használt énekeket és megtartottunk minden ismertet, szükség esetén igazítva azok kottaképén, szövegezésén. A kevéssé énekelt, ám értékes tételeknél szöveg- és dallamigazítást végeztünk. Kiegészítettük az énekeskönyvet már ismert és igényelt új énekekkel is. Mintegy félszáz ének elhagyásával és több mint kétszáz új felvételével gazdagodik így a magyar református énekrepertoár” – írja előszavában Fekete Károly püspök, az összeállító Generális Konvent Liturgiai és Himnológiai Bizottságának elnöke és Bódiss Tamás, a bizottság titkára.

A szép kék borítós kötetet a Deszkatemplomban múlt vasárnap körbeadták az istentisztelet végén a hívek között, amelyből eddig országszerte 10 ezret nyomtattak, de az internetről is letölthető.

– Sok hasznos dolgot találhatunk az új Református énekeskönyvben azok számára is, akik eddig nem jártak templomba – ismertette Almási Ferenc, a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség Deszkatemplomának lelkipásztora. – Hitünk alapjaival is megismerkedhetnek a segítségével. Tartalmazza a heidelbergi káté néhány kérdését és egy rövid leírást az ünnepeinkről, amelyekhez énekeket is ajánl a kiadvány. Gyülekezetünkben lassan fogunk áttérni az új énekeskönyvre, egy ideig még párhuzamosan használjuk a régivel. A kántorok felé ez több egyeztetést igényel majd.

(A borítóképen: Az új református énekeskönyv)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában