Módosult építési szabályzat

2021.10.09. 18:00

Új helye lehet a Miskolci Repülőtérnek

Gazdasági területté nyilvánította a miskolci közgyűlés a repülőteret. Mi lesz vele?

Hajdu Mariann

Fotó: Kozma István

Martinkertváros és Kistokaj irányában található területre épülhetne az új repülőtér Miskolcon, legalábbis ez tűnik most leendő helyszínnek, tudtuk meg Csöbör Katalintól. A térség országgyűlési képviselőjét (Fidesz–KDNP) annak kapcsán kérdeztük, hogy a miskolci önkormányzat közgyűlésének csütörtöki ülésén az egyik előterjesztés témája a repülőtér területe építési szabályzatának módosítása volt.

Szunyogh László, Miskolc főépítésze elmondta, a módosítás a repülőtér megszűnésével gazdasági területté nyilvánítaná a területet. (A mentők légibázisa ott maradna, ennek fejlesztésére nemrégiben nyertek pályázatot – a szerk.)

Kormány-előterjesztés készül

Hollósy András önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) felszólalásában megjegyezte, 2019 előtt mindig az a vád érte őket mint városvezetőket az akkor ellenzékben lévő, most városvezető koalíció részéről, hogy elherdálják a 90 éves repülőtér területét.

„Most viszont itt ez a javaslat. A kérdésünk az, hogy lesz-e repülőtér, vagy nem. Úgy látjuk, hogy a Lufthansa után a miskolci repülőtér is elszállóban van” – mondta.

Veres Pál polgármester válaszában kifejtette, a repülőtér a jelenlegi területén már nem fejleszthető, csak kisgépek leszállására alkalmas. Közben viszont az ipari park cégei bejelentkeztek a repülőtér területére, fejlesztenék. Veres Pál emlékeztetett rá: kormány-előterjesztés készül, amely szerint a megyei jogú városokban fejlesztenék a repülőtereket (erről a tervről lapunk is beszámolt – a szerk.), ebben Miskolcot is megnevezik. Ez azonban 2024-nél előbb nem jöhet létre, Miskolcnak viszont addig is kell repülőtér, ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytatnak. A polgármester hangsúlyozta, a mostani előterjesztés nem a jelenlegi repülőtér megszűnéséről szól, hanem arra biztosít lehetőséget, hogy a terület később gazdasági övezetté válhasson.

Csöbör Katalin korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy szeretné elérni, hogy a jelenlegi helyén működjön tovább a miskolci repülőtér.

– A terület önkormányzati tulajdonban van, így bár én szerettem volna, ha marad, de nem a kormány, hanem a város dönt ebben az ügyben. A polgármester úr ígéretet tett, hogy a területért befolyó összegből lehetne az újabb repülőteret fejleszteni. Több terület is a látókörbe került, most a Martinkertváros–Kistokaj irányába eső tűnik reálisnak.

Csöbör Katalin megerősítette, valóban van olyan kormányzati szándék, ami egy miskolci repülőteret fejlesztene. Az ehhez szükséges területet az önkormányzatnak kell biztosítania – mondta az országgyűlési képviselő.

(A borítóképen: A légimentőbázis biztos, hogy marad a repülőtéren)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában