Miskolc

2021.10.20. 09:00

Megmentik az enyészettől a Ferenczi sportcsarnokát

A Borsod Sport Klub egy kézilabdázásra is alkalmas csarnokká szeretné alakítani a már kissé romos épületet.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola miskolci sportcsarnokának építése eredetileg PPP-s beruházás keretében 2008-ban kezdődött el egy a város önkormányzatának tulajdonában lévő területen. Az átadást 2010. március 31-re tervezték. A csarnokban kézilabdapálya méretű küzdőteret, 300 fő befogadására alkalmas lelátót, négy fallabdapályát és szaunát alakítottak volna ki. Az építőcég azonban tönkrement, így az építkezés – határidő-módosítások után – 2011-ben végleg félbeszakadt. A mintegy 64 százalékban elkészült épület azóta egyre elhanyagoltabb kinézetet ölt, környezetét felveri a gaz.

Kivásárolták

A miskolci önkormányzat 2017-ben tűzte ki célul, hogy megszerezze a félkész épület tulajdonjogát és befejezze a sportcsarnok építését. A Miskolc Holding Zrt. 2018 áprilisában az építőtársaság felszámolási eljárásának keretében megvásárolta az ingatlant azzal a céllal, hogy az MVSI Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft. fejlesztési programja keretében hasznosítsák.

A város akkori sportfejlesztési koncepciója szerint az MVSI nem egyszerű iskolai tornateremként, hanem városi multifunkcionális sportcsarnokként szándékozta befejezni az épületet, amely az iskolai sporton kívül több labdás sportágat (a kosárlabdán kívül futsal, kézilabda, röplabda stb.) ki tudott volna szolgálni, mobil lelátókkal pedig mintegy 700 főre bővíthető lett volna a befogadóképessége. Az új komplexum kialakítása során fontos szempontnak tekintették a gazdaságos üzemeltethetőség kialakítását.

Jogi gondot jelentett, hogy az ominózus félkész csarnok azonos telken helyezkedett el a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolával. Hogy a reménybeli pályázati pénzzel és az építkezés folytatásával ne legyen jogi probléma, telek­átalakítással a sportcsarnokhoz tartozó 7288 négyzetméternyi terület önálló helyrajzi számot kapott, és a miskolci közgyűlés döntése értelmében az épület tulajdonjogával már rendelkező MVSI Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft. térítésmentesen használatba vette immár a telket is.

Nem volt rá pénz

A mintegy 1,4 milliárd forintra taksált beruházáshoz nem sikerült megszerezni a szükséges taotámogatást, így az építkezés folytatása nem kezdődhetett el.

Remény a befejezésre

A miskolci önkormányzatnál jelentkezett a Borsod Sport Klub, hogy kormányzati és taotámogatásból egy a kézilabdasportra fókuszáló multifunkcionális sportcsarnokként szeretné befejezni a félkész építményt, és a működtetését is felvállalja. A csarnok az iskolai testnevelést is szolgálná, és más sport­egyesületek is használhatnák, de városi sport- és kulturális rendezvényeket is tarthatnának benne. A törvény szerint elkészülte után 30 napon belül az önkormányzat tulajdonába megy át a csarnok.

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén felhatalmazták a polgármestert, hogy a szükséges megállapodásokat megkösse, hogy minden akadály elháruljon a beruházás megkezdése – pontosabban folytatása és befejezése – előtt. Az is motiváló tényező, hogy a város számára egyetlen fillér költségvetési kiadással nem jár az ügylet.


Ezt jelenti a PPP

A public-private partnership (rövidítve: PPP) angol kifejezés, magyarul köz- és magán-együttműködést, közfeladatoknak a közszféra és a magántőke együttműködésében történő ellátását jelenti. A PPP a közszolgáltatások biztosításának olyan új formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A klasszikus magánfinanszírozású PPP-rendszerben mindezt egyetlen cég vagy csoport végzi el. A közszereplő vagy végfelhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén (20-25 év) a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

(A borítóképen: Jelenleg elhanyagolt a félbehagyott épület)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában