gyalogátkelőhely

2021.10.19. 20:00

Már működik a második okoszebra Ózdon

A városban már a második helyszínen kelhetnek át biztonságosabban a gyalogosok.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Jelentős lakossági összefogás eredményeként valósulhatott meg az a fejlesztés, amelynek a hasznát már élvezhetik az ózdiak. A városban már a második okoszebra segíti a közlekedést, ami a közbiztonság szempontjából komoly előrelépést jelent. A Generali a Biztonságért Alapítvány az interneten keresztül kereste az országban azokat a gyalogos-átkelőhelyeket, amelyek megérettek arra, hogy a lakosság védelmében biztonságosabbá tegyék őket. A szép számú jelölés után elkezdődött a szavazás, amelyen az ózdi Munkás úti zebra, valamint egy váci helyszín szerepelt a legeredményesebben. Ózd megnyerte a voksolást, ám végül a biztosítótársaság úgy döntött, hogy mindkét helyszínen megvalósítja a beruházást.

Szükség volt rá

– Ezen a négysávos szakaszon nem egyedi eset, hogy gyorsan közlekednek az autósok, pedig lakott területen belül vagyunk – mondta Kiss Béláné, aki a környéken lakik. – Sajnos ezen az átkelőn már halálos balesetek is történtek, ezért természetesen nagyon örülünk neki, hogy mostantól biztonságosabb lett az átkelés. Sok nyugdíjas él a város ezen részén, de az iskolások is nagy számban közlekednek erre. A közelben található az autóbusz-állomás, tehát abszolút frekventált részről beszélünk. Örülünk neki, hogy reflektorral kivilágították a zebrát, ha pedig valaki lelép az úttestre, akkor villogó lámpák figyelmeztetik a közeledő autóst. Tudom, hogy pénzkérdés, de sok zebrát kellene hasonló védelemmel ellátni.

Kevesebb baleset

A beruházás a helyi adottságok függvényében két és fél, hárommillió forint is lehet. A Generali alapítványa közlekedési lámpával nem rendelkező, kijelölt gyalogátkelőhelyeket keresett, amelyek rendelkeznek útburkolati felfestéssel. Előnyt jelentett az elérhető kiépített közvilágítási rendszer, hálózati csatlakozási pont, illetve ha önkormányzati kezelésben van az adott útszakasz. Az okoszebrák működésétől a társaságnál a baleseti statisztikák javulását remélik. A gyalogosokat érintő közúti balesetek ugyanis nagy százalékban a kijelölt gyalogátkelőkön következnek be. A gyalogosvédelmi rendszer célja, hogy hatékonyan megelőzze és csökkentse az így bekövetkezett baleseteket, tragédiákat.

Így működik

A SafeCross okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos.

Nagyon örülünk neki, hogy mostantól biztonságosabb lett az átkelés – Kiss Béláné

Az SafeCross okozebra rendszer keretében az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopok kerülnek kihelyezésre, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlőegységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogosátkelés történik, és meg kell állniuk. A technológia folyamatos fejlesztésével az érzékelők műszaki megoldásai változhatnak. A rendszer működése hálózati csatlakozást igényel.

Ózdon ez tehát a második ilyen átkelő, az elsőt nagyjából fél évvel ezelőtt a Bolyki főúton adták át, amelyet a város ugyancsak pályázati úton nyert el.

(A borítóképen: A gyalogátkelőhelyet a lakosság védelmében biztonságosabbá tették)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában