koronavírus

2021.10.05. 17:30

Kötelező lett a maszk a Miskolci Egyetemen

Az iskolák és egyetemek sorra jelentik be járványügyi szigorításaikat.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Egyre szigorúbbak a járványügyi szabályok a felsőoktatási intézményekben. A Miskolci Egyetemen az október 4-étől hatályos rektori utasítás szerint az intézmény zárt terében a közösségi helyiségekben (például a tantermekben, az ügyfélfogadási helyiségekben, a folyosókon) kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése, tette közzé a Miskolci Egyetem.

A hallgatók orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, valamint textil vagy más anyagból készült maszkot is választhatnak, de mindenkinek el kell takarnia az orrát és a száját az intézmény épületeiben. Ez alól csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező oktatók kivételek. Emellett nem kötelező a maszk viselése azoknak az egyetemi munkatársaknak, akik az irodájukban legalább másfél méteres távolságot tudnak tartani.

Felhívják a figyelmet, hogy belépéskor az egyetem épületeiben a kihelyezett fertőtlenítőszerek használata kötelező. A menzán és az egyetem területén üzemelő büfékben az étkezés időtartamát kivéve a maszkot viselni kell. A kollégiumokban is kötelező a maszk viselése, ez alól csak a hallgató saját szobája kivétel. Az egyetem épületeit kizárólag csak egészséges, koronavírus-fertőzés tüneteit nem mutató személy látogathatja. Ha valaki tüneteket észlel magán, azonnal fel kell vennie a kapcsolatot háziorvosával vagy az egyetem orvosával.

Fertőtlenítsék

A kollégisták figyelmét felhívják arra is, hogy ne használják egymás tárgyait, ruháit, de ha mégis, akkor utána fertőtlenítsék. A hűtőszekrényben tartott ételeket zárt dobozban kell tárolni. Fertőzésgyanú esetén az érintett hallgatót a lehető leggyorsabban el kell különíteni, és fel kell vennie a kapcsolatot az egyetem orvosával vagy a városi orvosi ügyelettel.

A rektori utasítás arról is szól, hogy a rendezvényeket a hatályos kormányrendeletben szereplő szabályok szerint lehet megtartani. Az értekezletek és megbeszélések személyesen és online is megszervezhetők. A zárt térben tartott sport- és kulturális eseményeket a 18 éven felüliek csak védettségi igazolván – nyal látogathatják. Eltérő módon vélekednek a kötelező maszkhasználatról a Miskolci Egyetem hallgatói. Kiss Dániel bölcsészhallgatót például nem zavarja, nem is érti, mások miért morgolódnak miatta.

– Szerintem ez nem nagy áldozat annak érdekében, hogy fékezzük a járványt. Bár azt tapasztalom, hogy most az emberekben nincs veszélyérzet, hiszen nem ugrott magasra a covidos betegek és halottak száma. Ma, amikor bementem a bölcsészépületbe, nem volt senkin maszk, mi, hallgatók azonban felvettük, úgy mentünk fel a terembe. Szerintem az oldaná meg a helyzetet, ha minden egyetemi hallgató és oktató beoltatná magát. Több diáktársam szeretné, ha ismét online oktatás lenne, mert az számukra laza napokat jelent, én azonban szeretem a jelenléti oktatást. Ha az ember nem mozdulhat ki otthonról, akkor egy idő után „depissé” válik – vélekedett Dániel.

(A borítóképen: Nincs kivétel, minden hallgatónak viselnie kell)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában