top 100

2021.10.26. 14:00

Jó helyen szerepelnek megyénk vezető gimnáziumai

Idén is megjelentek a különböző középiskolai rangsorok. Ezúttal kétféléből is tájékozódhatnak a szülők és az iskolaválasztás előtt álló nyolcadikos diákok.

Hegyi Erika

20210505 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Történelem érettségi után a Herman Ottó gimnáziumban.

Fotó: KI

Az egyik rangsor az Oktatási Hivatal adataiból olvasható ki, mely azt mutatja, hogy az elmúlt tanévben hány OKTV-döntős (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) diákja volt az intézménynek. Kiderült, az első 10-ben nincsenek megyénkbeli középiskolák.

A másik listát a HVG készítette több szempont alapján. Itt az első 25-ben szintén nem találunk megyénkbeli gimnáziumot.

Az okokat kutatva kérdeztük Madarász Pétert, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóját, hiszen ez a középiskola évek óta a legjobb teljesítményt nyújtja a megyénkbeli intézmények közül.

Nyolc döntős

– Az elmúlt tanévben 8 OKTV-s döntősünk volt, ami jónak számít – szögezte le elöljáróban az intézményvezető. – Annál is inkább, mert volt első és harmadik helyezettünk is. Az OKTV-vel kapcsolatban az az igazság, hogy bár az egyik legrangosabb középiskolai tanulmányi versenynek számít, de nem elég ösztönző a pedagógusok és diákok számára. A felkészülés nagyon sok időt és munkát vesz igénybe a tanárok és diákok részéről is, azonban ha a tanuló bejut a döntőbe, azaz a legjobbak közé, az semmiféle anyagi elismeréssel nem jár. Bár az iskola vezetése felterjesztheti a pedagógust jutalomra, de a fenntartónak nincs anyagi lehetősége erre. Emiatt a pedagógusok inkább olyan tanulmányi versenyeken indítják a diákokat, amelyeknek ugyan kisebb a rangjuk az OKTV-nál, de azokon komoly pénzjutalmakat lehet nyerni. Igaz, hogy az OKTV-n elért jó eredményekért plusz felvételi pontokat kapnak a tanulók, de épp ők azok, akiknek nincs szükségük a pluszpontokra, hiszen az egyéb eredményeik is kiválóak – sorolta Madarász Péter.

Több szempont

A HVG-rangsorával kapcsolatban pedig kifejtette: az idén a 30. helyen vannak az országos listán, de tavaly például a 24. helyen álltak, azelőtt a 37.-en. A rangsorban elfoglalt hely mindig függ az adott évfolyam teljesítményétől. Valósabb képet lehetne kapni az iskolák munkájáról, ha a rangsorok az elmúlt öt év átlagát tükröznék.

– A lista összeállításakor több szempontot vesznek figyelembe. Az egyik az országos kompetenciamérés eredménye, ehhez jönnek az érettségin elért eredmények, valamint az is számít, hogy az érettségik számának hány százaléka volt emelt szintű vizsga. Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal nem volt szempont, hogy hány diákot vettek föl valamely felsőoktatási intézménybe, és hogy azok az egyetemek hol szerepelnek az országos rangsorban – tette hozzá az intézményvezető.

Hangsúlyozta: ahhoz mérten, hogy megyénk több szempontból is a hátrányos helyzetű térségek közé tartozik, elégedett az elért eredményekkel és az országos rangsorokban elfoglalt hellyel.

Leterheltek

A HVG-rangsorban a 75. helyen álló Földes Ferenc Gimnáziumban szintén 8 OKTV-döntős diák volt az elmúlt tanévben. Fazekas Róbert intézményvezető meglátása szerint évről évre csökken azon diákok száma, akik ezen a versenyen indulnak és döntőbe jutnak, ami országos jelenség. Vannak ugyanis olyan rangos tanulmányi versenyek, melyek nehezebbek az OKTV-nél. A Földesnek az idén is volt olyan tanulója, aki az ifjúsági diákolimpián aranyérmet szerzett. Ezenkívül olyan országos matematikaversenyt is hirdetnek, ahol megyénkből csak a Földesből indulnak diákok, hiszen a megméretés magas szintű tudást követel.

– Az OKTV-versenyzők csökkenő számának az is oka lehet, hogy a diákok és a tanárok is rendkívül leterheltek, elfoglaltak, kevés idő marad a felkészülésre – jegyezte meg Fazekas Róbert. Úgy fogalmazott, érdemes megfigyelni megyénk kompetenciamérésének eredményeit. Itt az utolsó három hely egyikét foglaljuk el, ami a térség hátrányos helyzetére vezethető vissza. Ez pedig tükröződik a középiskolai rangsorokban is.

Az ugyancsak miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium a 100 legjobb gimnázium című kiadvány sorrendjében a 66. helyen áll.

Holczinger Ferenc, az intézmény igazgatója jelezte, nem tartja rossz eredménynek, hogy a százas listán három megyénkbeli gimnázium is tartósan ott van. Ha a teljes rangsort tanulmányozzuk, akkor láthatjuk, hogy a fővárosi és nyugat-magyarországi intézmények szerepelnek rajta többségben, ami szociológiai okokra is visszavezethető.

– Nekünk az emelt szintű érettségik és az emelt nyelvi érettségik számában kell erősödnünk. A diákok azonban csak akkor választják az emelt szintet, ha annak tétje van – tette hozzá az igazgató.

(A borítóképen: Érettségizők a Herman Ottó Gimnázium előtt idén májusban. Az iskola szerepel a száz legjobb között)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában