Beiktatás

2021.10.23. 13:00

Hat taggal bővült a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja

Kolodzey Tamás

Miután a nyári, tokiói játékokon hat olyan sportoló lett ötkarikás bajnok, aki korábban még nem büszkélkedhetett a győzelemmel járó címmel.

A klub ünnepség keretében „iktatta be” a budapesti Stopper rendezvényhajón a kajakozó Kopasz Bálintot, Tótka Sándort, Kárász Annát, Bodonyi Dórát, a birkózó Lőrincz Tamást és az úszó Milák Kristófot.

Megtisztelő

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának nyáron megválasztott új elnöke, az olimpiai bajnok öttusázó Fábián László köszöntőjében kiemelte, hogy több mint 50 bajnoktárs fogadta el a meghívásukat, amit igen megtisztelőnek tart. Külön köszöntötte a családtagokat, a klubokat, a szövetségeket, akik nagyban hozzájárultak a sportolók sikeréhez. Emlékeztetett, hogy 308 magyar sportoló szerzett olimpiai győzelmet, akik közül 143-an élnek. A klub támogatásáért, az est lebonyolításáért köszönetet mondott a házigazda Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a Sportért Felelős Államtitkárságnak. Felidézte, hogy a klub Lemhényi Dezső vízilabdázó ötletére, dr. Móna István öttusázó jogi közreműködésével jött létre.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott: sokféle elitklub létezik a világban, de talán ez a legkülönlegesebb, mert ide az olimpiai bajnoki cím a belépő. „A bajnokok példát mutatnak. Magyarországon immár 11 éve stratégiai ágazat a sport, s az elsődleges cél nem a minél több aranyérem, hanem az, hogy a jövő generációinak tagjai közül minél többen sportoljanak. Legendák, hősök és példaképek vagytok, akik miatt sokan kezdenek el sportolni” – fogalmazott, majd gratulált az új bajnokoknak a sikerekhez.

Mindig bajnok marad

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, a Nemzet Sportolója maga is – kétszeres – olimpiai aranyérmes, felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy egy bajnoknak mindig bajnoknak kell maradnia. „Ez most a ti napotok, a ti időszakotok, de a legfontosabb, hogy a későbbiekben is méltósággal viseljétek az irántatok való érdeklődést és viselkedésetekkel, öltözködésetekkel példát mutassatok. Egy olimpiai bajnok mindig olimpiai bajnok marad.”

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke gratulált a győzteseknek, majd úgy fogalmazott, bár a szervezet célja a minél eredményesebb szereplés, ez csak egy eszköz az olimpizmus, annak értékeinek – fair play, becsületes játék, béke, szolidaritás – népszerűsítésére. „És ez a bajnokok nélkül nem lenne lehetséges. Hasonló folytatást kívánok!” – mondta a világbajnok, olimpiai ezüstérmes vívó.

Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai és világbajnok tőrvívó is köszöntötte az új tagokat, megköszönte a sikerek adta örömöket, felidézte a tokiói olimpia nehézségeit, amelyekkel meg kellett küzdeniük és az idősebb bajnoktársak nevében felajánlotta a segítségüket, ha arra szükség lenne. „Köszönjük a sok szép órát! Izgultunk a győztesekért, átéltük, amikor valaki második helyezett lett, és a szívünk szakadt meg, amikor valaki épp csak lemaradt a dobogóról„ – fogalmazott az 1964-es tokiói olimpia bajnoka.

A hat új bajnok az ünnepség végén megkapta a díszes diplomáját, Bodonyi Dóra és Lőrincz Tamás pedig felkötötte a tokiói emlékszalagot az olimpiai bajnokok zászlójára.

Az elnökök

Az 1993-as alapítású Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának korábbi elnökei: Lemhényi Dezső vízilabdázó (1993-2003), Dömötör Zoltán vízilabdázó (2004-2012), dr. Nébald György vívó (2012-2021), Fábián László öttusázó (2021-). A megalakulásban, az alapszabály megszerkesztésében jelentős érdemei voltak dr. Móna István öttusázónak is; 1993-ban Schmitt Pált és Kárpáti Rudolfot tiszteletbeli elnöknek választották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában