Nemzeti gyásznap

2021.10.06. 10:30

Fontos az emlékezés minden iskolában

Beszélgetnek, reflektálnak a jelentős történelmi eseményekre az oktatási intézményekben, valamint beépítik a tematikába is.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Az iskolai ünnepek, megemlékezések fontosak lehetnek a gyermekkori szocializációt illetően. Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, a Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatója az Észak kérdésére elmondta, hogy iskolájukban kiemelten fontosnak tartják a nemzeti ünnepekről, jeles történelmi emléknapokról szóló megemlékezéseket.

– Az egész intézmény részvételével – október 6., az aradi vértanúk emléknapja alkalmából – ünnepi műsort tekintünk meg, melyet ebben az évben a munkatervünknek megfelelően a 6. évfolyam tanulói készítenek. E jeles nap alkalmából dekoráljuk az aulánkat, és a nap folyamán e történelmi esemény beépül a tanórák tematikájába is – emelte ki az igazgató.

– Az október 6-i megemlékezést mindig az iskola központi udvarán tartjuk, a délelőtti órákban, az egész közösség részvételével. Ezen a napon rövidített órák vannak. Az ünnepély tiszteletére mindenki fehér inget és az iskola jelvényét viseli. A műsort az újonnan bejövő 9. c osztály készíti és adja elő. Ez nagyszerű lehetőség, hogy az új osztály az év elején bemutatkozzon és könnyebben integrálódjon az iskola közösségébe. A műsor összeállításában és a felkészülésben segítenek természetesen az osztályfőnökök és más tanárok is. Ez a közös munka arra is alkalmat ad az új osztály tagjainak, hogy egymást még jobban megismerjék, mint osztály összekovácsolódjanak – mondta Szelenge Judit, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda médiareferense.

Reflexiós beszélgetések, műsor

– A megemlékezés alatt az iskola cserkészcsapata díszőrséget áll a zászló mellett. A műsor előtt minden osztály tanári vezetéssel elbeszélget a megemlékezés témájáról, illetve jelentőségéről. Utána pedig reflexiós beszélgetéseket is folytatnak az osztályok. Az ignáci pedagógiában nagy szerepet kap a reflexió mint a tanulás és fejlődés egyik leghatásosabb eszköze. Ezért diákjainkat egészen a kezdetektől, vagyis ötödikes koruktól fogva arra tanítjuk és vezetjük, hogy reflektáljanak mindarra, amivel találkoznak. Ez alól ez az ünnep sem kivétel. Eső esetén a műsort a drámateremben adják elő a diákok, a többi osztály pedig élő közvetítésen, az osztályteremben követi – tette hozzá végezetül.

(A borítóképen: Ünnep a „Jezsuban”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában