élő közvetítés

2021.10.28. 09:33

Elkezdődött a miskolci közgyűlés

Megkezdődött Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata októberi rendes ülése. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítjuk a októberi testületi ülésről!

Fotó: Ádám János

12:39

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Diósgyőr Futball Club Korlátolt Felelősségű Társaságban lévő üzletrészének értékesítésére

Albertné dr. Lénert Viktória osztályvezető:

A Borsodsport Ivest Kft. 3 millió forintos ajánlatáról van szó.

Hollósy András, KDNP:

Miért sürgősségi indítványként tárgyaljuk az előterjesztést? 12 év után kifarol az önkormányzat a DVTK mögül. Miért? A DVTK a miskolci identitást meghatározó klub, nem támogatjuk az eladást.

Veres Pál polgármester:

Csekély tulajdonrészről van szó. Nem a bevétel a fontos. Szeretnénk egy tiszta helyzetet kialakítani a DVTK és a város kapcsolatában. Szó sincs arról, hogy a város elengedné a DVTK kezét, csak a tulajdonosi kötelezettségeinktől szeretnénk megszabadulni.

Bajusz Gábor, Fidesz:

Örülünk, ha nem vagyoneladásról van szó. Szó volt szoborállításról Vanger Vilmosnak. Reméljük az nem marad el.

Borkuti László, Velünk a Város:

Indulhat a gyűjtés a szoborra

Bartha György, Velünk a Város:

Pártpolitikától függetlenül, közösen induljon gyűjtés

Bajusz Gábor, Fidesz:

A város ingatlanvételre szánt pénzéből bőven jutna pénz Vanger Vilmos szobrára.


12:37

Javaslat felterjesztési jog gyakorlására a közművezetékek adójáról szóló 2012. évi CLXVIII. törvény módosítása tárgyában, a Miskolci Vízmű Kft. hatékonyabb működése érdekében

Hegedűs Andrea, Velünk a Város:

Miskolc földfelszín alatti ivóvíz és szennyvízhálózata elavult, cserére szorul. Az ivóvíz 44 százaléka folyik el és hasonló a helyzet a szennyvízzel is. Ennek az érdekében a felterjesztési joggal élve törvénymódosítást szeretnénk elérni, hogy a Mivíz Kft.-nek ne kelljen adót fizetnie és ezzel saját működését hatékonyabbá tudja tenni.

Dr. Nagy Ákos frakcióvezető:

Erről már döntött az országgyűlés, lerágott csont. A vízzel kapcsolatos ellátási kötelezettség Miskolc önkormányzatát terheli. Ha ennek nem tud eleget tenni az önkormányzat, akkor az állam veszi át ezt a feladatot. Ez a megoldás azért lenne még előnyös, mert megoldódnak az önkormányzati és állami vízszolgáltató cégek dolgozói közötti bérfesztültség is.

Hegedűs Andrea, Velünk a Város:

Egy önkormányzati kezelésű vállalatot nem kellene állami tulajdonba adni. A 2012-ben bevezetett adó veszteségesé tette a Mivíz Kft.-t.


11:56

Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Klímastratégiájának elfogadására

Miklós Viktor főosztályvezető:

Fontos feladat a klímaváltozásra való reagálás. Ennek érdekében 2018-ban pályázott a város támogatásért a klímastratégia megalkotása érdekében. A stratégia elkészült és elfogadásra vár.

Pakusza Zoltán Mi Hazánk Mozgalom:

A klímavédelem nagyon fontos. Csakúgy, mint a felszíni vizek, földek védelme. Perecesen a kisvonat sine alatti törmelék az erdőben kötött ki. Ez rendkívül szennyezett anyag. Jeleztem a hatóságoknak, mert ez környezetszennyezés.

Veres Pál polgármester:

Nem az első ilyen eset, a hatósági eljárás folyamatban van. Szigorú büntetés várható.

Varga Andrea alpolgármester:

A mindennapi esetek bizonyítják, hogy mekkora jelentősége van a klímavédelemnek. Ebben komoly együttműködésre van szükség. A nemrég lebonyolított közösségi gyűlés is azt mutatta meg, hogy a közös cselekvésnek nagyon nagy a jelentősége. A sok száz oldalas stratégiát valóra kell váltani. Csak így lehetséges.


11:45

Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén működő térfelügyeleti kamerarendszer megfigyelési pontjainak bővítésére

Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója:

A kamerahálózat folyamatosan bővül. Van három fontos terület. A Centrum mögötti terület jelenleg kiesik a látókörből. Ezen a területen komoly közbiztonsági problémák vannak, ezt szeretném visszaszorítani. A szomszédos nagyparkoló is gyűjtőhelye a törvénysértő elemeknek.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:

Az említett kamerák többsége az én körzetemet érinti. Nem egyszerű folyamat. Részben a város pénzéből, a Centrum és az én képviselői szempontból történő hozzájárulással sikerül megvalósítani a tervet. A Centrum mögötti terület fertőzött, közbiztonság szempontjából rossz. Szükséges a megfigyelési lehetőség.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk Mozgalom:

Nagyon fontosnak tartok minden javaslatot, amely a közbiztonságot szolgálja. Mikorra várható a többi kamera kihelyezése, amely korábban a tervekben szerepelt? Ráadásul például Perecesen újabb helyszínen van igény kamerák felszerelésére.

Révész Péter, Velünk a Város:

Nagyon jó, hogy bővül a kamerahálózat, de rendkívül hiányos a város több pontján. Magánszemélyek és vállalkozók is támogatnák újabb kamerák kihelyezését.

Bajusz Gábor, Fidesz:

Úgy látom, hogy a jelenlegi városvezetés próbálja követni a Fidesz-KDNP által kijelölt utat, a kamerarendszer bővítését. Viszont olyan emberekre is van szükség, akik ezeket a kamerákat figyelik

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Támogatjuk az előterjesztést. Nagyon sokan tudnánk nagyon sok helyet mondani, ahol szükség volna a kamerára. Fontos azonban az is, hogy milyen hatékonyan tud közbeavatkozni a rendészet egy-egy eltérő esetben. Akkor van értelme az egésznek, ha a beavatkozás is hatékony. 2019 óta mennyivel csökkent a városi rendészek létszáma? Hogyan pótolják az állományt?

Hegedűs Andrea, Velünk a Város:

Miért működik kevés kamera a korábban felszerelt sok százból? Mérjük fel, hogy mely kamerák nem töltik be funkciójukat és helyezzük át oda, ahol hatékonyabb lehet.

Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója:

Közel ezer darab kamera elhelyezéséről volt szó. Ezek már nem igényelnek döntést, hanem ha megvan az anyagi és technikai háttér, akkor beüzemelhetők. Nem egyszerű az összeköttetés biztosítása. Egy kamera összköltsége elérhető az 1 millió forintot.

Igyekszünk beszámolni a közvélemény számára a kamerák által felfedett bűncselekményekről. Idén eddig közel 2600 olyan eset volt, amelyet kamerával fedtünk fel. Néhány perc alatt ott tudunk lenni a helyszíneken. A mostani kettőszázvalahány kamerát mintegy 30 ember figyeli. Van egy minőségi váltás a személyzetben. Most indul egy tanfolyam, amelynek révén tíz újabb kollégánk lehet vizsgázott közterület-felügyelő. A közeljövőben is lesz állásinterjú a rendészet létszámának bővítése érdekében. Megindult egy életpálya modell, hogy csábítóvá tegyük ezt a hivatást.


11:18

Javaslat a Miskolc, Győri kapu 57. szám alatt található ingatlan (Tokaj vendéglátóház) tulajdonjogának megszerzése tárgyában

Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida:

Az önkormányzat 290 millió forintért meg akarja vásárolni a Győri kapu 57. szám alatt található egykori Tokaj vendéglátóház központi részét, amelyben – más dolgok mellett – megtalálható az az értékes népviseleti gyűjtemény, amelyet a néhai Barna György miskolci üzletember ajándékozott Miskolcnak. A város vezetése úgy gondolja, hogy ezzel a gyűjtemény elhelyezése is megoldódik. A gyűjtemény őrzése ürügyén komoly szolgáltatási díjat kell fizetnie az önkormányzatnak. A 290 milliós vételárat négy év alatt kell megfizetni, de már ebben az évben megkapná a tulajdonjogot a város. Hosszú távú kötelezettségvállalásról van szó, ehhez a magyar kormány engedélye is szükséges.

Borkuti László, Velünk a Város:

Sok éve húzódó ügy végére szeretnénk pontot tenni. A gyűjtemény átvétele 2013-ban történt. A gyűjtemény ott marad, ahol van. A múzeum központi épülete mögött lévő új szárny csak korlátozottan tudta volna bemutatni a gyűjteményt. Mindezeken túl fontos lenne a Papszer utcai múzeumépület felújítására. Ebben a kérdésben számíthatunk a magyar állam támogatására.

Bazin Levente, Velünk a Város:

Nagyon jó lehetőség a város számára ingatlanbefektetés szempontjából. A bérleti díjakból származó bevételt a városüzemeltetésre lehetne költeni.

Dr. Mokrai Mihály, Velünk a Város:

Csak akkor tudjuk megvenni az ingatlant, ha a kormány hozzájárul. Az ingatlan felújítása mintegy 800 millió forintba kerül, ami a város jelenlegi helyzetében vállalhatatlan. Az ingatlan megvásárlását a város jelenlegi helyzete nem teszi lehetővé. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Ezt a problémát meg kell oldani Miskolc városának. Barna György gyűjteménye érték, meg kell menteni. A Herman Ottó Múzeum bővítése ezért történt meg eredetileg. Hol van a mostani ingatlanügyletre a pénz? Hol van a felújításra a pénz? Miből fizeti ki a város? Ebben az előterjesztésben ez nincs benne. A felelősen gondolkodókban jogos a kérdés, miért nem a Herman Ottó Múzeum új szárnyában állítják ki a gyűjteményt. Komoly gondok vannak az MKVK-nál, miért nem oda költi a pénzét az önkormányzat.

Veres Pál polgármester:

Határidők sürgetnek, hogy megoldjuk a gyűjtemény gondját. A gyűjteményt restaurálni kell. A múzeum új szárnya nem alkalmas a kiállításra. Az éven túli kötelezettségvállalás miatt van szükség kormányzati jóváhagyásra. A város kulturális értékeinek megóvására is költenünk kell. A Győri kapui épült jó állapotban van, kisebb befektetésre van első körben csak szükség. A most megnyíló uniós forrásokból szeretnénk a további felújításra költeni,

Hollósy András, KDNP:

Úgy érzem, a cipőfűzőhöz keressük a cipőt. Évekkel ezelőtt is jelezték, hogy romlik az állapota a népviseleti gyűjtemény állapota. A gyűjteményt meg kell menteni. Az egymilliárdos múzeumbővítést annak idején éppen erre a célra hívták életre. Ha a gyűjtemény mostani helye – azt mondják – megfelel a gyűjteménynek, akkor miért romlik folyamatosan az állapota.

Révész Péter, Velünk a Város:

A tárolás és a bemutatás nem ugyanaz. Ez egy európai szinten is egyedülálló gyűjtemény, és meg kell menteni. Az épületet nem egyszerre kell felújítani.

Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója:

Az ominózus gyűjtemény 2008 óta létezik és 2013-ban adták át a városnak. A gyűjtemény tárolása biztonságos a Győri kapui épületben. Az állagmegóvást nem lehet megoldani csak szakértő muzeológusok bevonásával. A gyűjtemény 280 darabos, bábukon vannak elhelyezve. A vitrineket nem lehet elbontani és felépíteni máshol. A ruhák a 2019 októberi vizsgálata megállapította, hogy a gyűjtemény nagyon sok darabja fertőzött, penészes. Egérürülék és molytetemek is találhatók. A papszeri épület bezárása is komoly gondok elé állította a múzeumot. Ott sem tudnák elhelyezni a gyűjtemény darabjait.

Hegedűs Andrea, Velünk a Város:

Két éve én voltam az a képviselő, aki aggódott a gyűjteményért.


10:35

Javaslat a helyi környezet- és természetvédelmi alap működtetéséről, valamint az azzal való rendelkezés és gazdálkodás szabályozásáról szóló rendelet megalkotására.

Nagy László főosztályvezető:

Az önkormányzat egyik fontos feladata a környezet- és természetvédelem. Erre rendelkezésre áll egy alap. A pénzeszközök hatékony felhasználása érdekében van szükség a rendelet megalkotására.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk Mozgalom:

Ezt a rendeletet sem tudom támogatni. Mutyit erősítő rendeletalkotás. Nem értem, hogy ha van egy kalap pénzünk, amelyet a testület bármilyen fontos teendőhöz hozzá kapcsolhat, akkor mért van szükség pályáztatásra. Nagyon enyhének tartom a pályázati feltételeket. Mi van, ha a pályázó nem hajtja végre a feladatot és nem tudjuk behajtani tőle a fel nem használt pénzt.

Varga Andrea alpolgármester:

Nincs szó mutyiról, hanem arról hogy végre tiszta, átlátható rendszerben tudjuk felhasználni a rendelkezésre álló pénzeket. Az összegek nagyobb része az önkormányzat által vállalt feladatokat szolgálja közvetlenül. Az is fontos, hogy a feladatban fontos szerepet vállaló civil szervezetek is pénzhez juthassanak.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk Mozgalom:

Szerintem a testületi döntés a legtisztább, a pályáztatás visszaélésekre is lehetőséget ad.

Nagy László főosztályvezető:

A korábbi években a hivatalon belül születtek meg a döntések és volt olyan esztendő, amikor egyáltalán nem született döntés. Most egy szakbizottság lesz a felelős érte. Nem hiszem, hogy egy pályázó ilyen pénzt nyerészkedésre használná.


10:08

A polgármester javaslatára a Miskolci Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének kinevezésével kapcsolatos vélemény megfogalmazására című napirendet tárgyalja a testület.

A nemrég kinevezett Kiss Attila rendőr vezérőrnagy, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője szeptember 29-én tájékoztatta a város polgármesterét arról, hogy szeptember 30-i hatállyal visszavonja dr. Bogyay Ferenc ezredes miskolci rendőrkapitányi kinevezését, és november 1-jei hatállyal kezdeményezi Miskolczi István alezredes kinevezését a Miskolci Rendőrkapitányság élére. A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény szerint ilyen esetekben a kinevezőnek ki kell kérnie az illetékes önkormányzat képviselő-testületének előzetes véleményét.

Dr. Kiss Attila megyei rendőr-főkapitány elmondta, hogy az ő és az új miskolci kapitány személye garancia lesz arra, hogy a közrend és közbiztonság érdekében megtett törekvések eredményesek lesznek. Ebben számít a miskolci önkormányzat segítségére.

Miskolczi István, a Miskolci Rendőrkapitányság új vezetője elmondta, hogy 1992 óta él Miskolcon és vesz részt kitérőkkel a helyi rendőrség munkájában. Kapitányságvezető-helyettes is volt. Legfontosabb célja a város közbiztonságának fenntartása és lehetőség szerinti javítása. Ebben újragondolt együttműködésre van szükség az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, a Miskolci Önkormányzati Rendészettel. Mint mondta, nem elégedett például a közlekedési morállal. A közlekedési állományt meg kell erősíteni. A város frekventált helyein kiemelt ellenőrzésekre van szükség, hogy a közrendi állapotok javuljanak. Azt kérte, hogy a miskolci képviselők támogassák munkáját.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető:

Megköszönte a távozó dr. Bogyay Ferenc volt miskolci rendőrkapitány munkáját és reményét fejezte ki, hogy a rendőrség munkája az ő vezetés irányításával még eredményesebb lesz. Miskolczi István személyében olyan ember került a kapitányság élére, aki jól ismeri Miskolc problémáit. Az tény, hogy a város közbiztonságában nincs minden rendben, de ez nem a rendőrség hibája. A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkájával viszont egyáltalán nem lehetünk megelégedve. Ma már nem érvényes, hogy a városban élők szubjektív biztonságérzete megfelelő lenne.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető:

A testület elégedett a rendőrség munkájával, de a közrenddel sosem lehetünk elégedettek. A rendőrség minden tőle telhetőt megtesz a közrend és bűnmegelőzés érdekében és ezt a Velünk a Város frakció el is ismeri. Miskolci István személye bizakodásra ad okot számunkra, mert kitűnő szakember és elkötelezett lokálpatrióta.

Badány Lajos alpolgármester:

A város támogatja anyagilag és erkölcsileg is rendőrség munkáját. Az új miskolci kapitány kinevezésében konszenzus van a város politikai erői között.

Pakusza Zoltán, Mi Hazánk Mozgalom:

Támogatom az új városi rendőrkapitány kinevezését.

Szarka Dénes, Velünk a Város:

A közbiztonság nagy társadalmi összefogást igényel, nem kell bomlasztani a rendőrség és az önkormányzati rendészet közötti jó kapcsolatot. A rendészek nem túl jó költségvetési körülmények között végzik munkájukat. A szubjektív biztonságérzet területén van hová javulni. Minden támogatásra számíthat az új rendőri vezetés.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

Támogatjuk az új kapitány elképzeléseit. A személyi állomány megerősítése pénzkérdés, és mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy ezt az erősítést meg lehessen valósítani.

Bazin Levente, Velünk a Város:

Az új rendőrkapitány tárgyaljon a területi önkormányzati képviselőkkel, akik széles körű ismeretekkel rendelkeznek a város közbiztonsági tényezőiről. Milyennek tartja a rendőrkapitány a városi rendészettel az együttműködést?

Miskolczi István, Miskolc megbízott rendőrkapitánya:

Minden kedden közbiztonsági egyeztető fórumot tartunk, amelyen részt vesz a rendészet és a polgárőrség is. Hétvégente megerősített szolgálatot tartunk a rendészettel együttműködve. Vannak vegyes járőröző párosok is.


A képviselők 14 rendes és 6 sürgősségi előterjesztést tárgyalnak. Zömében ingatlanokkal, városi tulajdonú vagyoni elemekkel kapcsolatos döntésekkel foglalkoznak. Sürgősséggel tárgyalják például a Búza téri piac melletti egyik terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását. Ugyancsak kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják a belvárosban lévő Erzsébet fürdő mögötti, a Szent István térrel lényegében határos területet, amelyre az Avalon Center Kft. szándékozik építkezni. Az önkormányzat 290 millió forintért meg akarja vásárolni a Győri kapu 57. szám alatt található egykori Tokaj vendéglátóház központi részét, erre is áldását kell adnia a testületnek. A grémium tárgyal továbbá a városban működő térfelügyeleti kamerarendszer bővítéséről. A Centrum áruház környékén helyeznének el újabb kamerákat. Ezzel is szeretnék biztonságosabbá tenni a város ezen forgalmas területét. Meghallgatják Miskolczi István alezredest, aki a Miskolci Rendőrkapitányság új vezetője.

A kezdéskor testület 28 tagja közül 21 van jelen, tehát a közgyűlés határozatképes.

Veres Pál polgármester bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Miskolc város vezetése mindenkinek azt javasolja, hogy továbbra is rendszeresen mosson kezet, használjon kézfertőtlenítőt, lehetőségeihez mérten tartson megfelelő védőtávolságot másoktól, viseljen maszkot különösen zárt térben és zsúfolt intézményekben, tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, közösségi terekben, illetve aki teheti, oltassa be magát a koronavírus elleni valamelyik vakcinával. Ezzel egy időben pedig elrendelte a kötelező maszkviselést az önkormányzat, a városi cégek, illetve a városi közintézmények munkavállalóinak körében, az ügyfeleknek pedig javasolja a maszkviselést.

A közgyűlés elején bemutatkozott testületnek Hudák Lilla, Miskolc napokban megválasztott diákpolgármestere, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulója. Mint elmondta, híd szeretne lenni kortársai és a város döntéshozói között. Ugyancsak bemutatkozott a város diákönkormányztatának elnöke, Rőczei Laura, aki civilben a Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanul. Ő a fiatalok elvándorlásának megállítását tartja az egyik legfontosabb feladatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában