Halottak napja

2021.10.31. 15:00

Délutánig őrzik a sírkerteket

A temetők biztonságáról a közvilágítás és a pontos zárás gondoskodik.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Meglátogatják a legtöbben mindenszentekkor elhunyt szeretteik sírját. A temetők október 30-tól november 1-ig hosszabbított nyitvatartással, 8 és 21 óra között várják a látogatókat Miskolcon. Az egyházak imádságos alkalmakkal, ünnepi szentmisékkel, istentiszteletekkel készülnek. Az emlékezők biztonsága fölött pedig a rendőrség őrködik, és a temetőgondnokságok, amennyire tudnak.

Kivilágított, átlátható

– Temetőkertünk közvilágítással felszerelt, ami sötétedés után megnehezíti a tolvajok dolgát. Feljebb vágtam a fák ágait, és a sírokon elburjánzott bokrokat lenyesegettem, hogy a faltól a kerítésig átláthatóbb legyen a terület. Ez nagyban növeli a kilátogatók biztonságérzetét – mondta Dvorszki Béla, a Mindszenti temető gondnokságának vezetője. – A legfontosabb, hogy zárás előtt hagyják el a látogatók a temetőt. A most következő ünnepi hétvégén este kilencig vagyunk nyitva.

A sírkerti lopásokat nehéz elkerülni és bizonyítani is.

– Nemrégen egy hölgy jött be hozzám, hogy a sírról elvitték a vasárnap reggel rátett fenyőgallyakat, és két sírral arrébb találta meg. Jellemzően kisebb mécseseket, koszorúkat, vágott virágokat tulajdonítanak el, ültetett növényeket, márványtömböket alig. A lopások bizonyításában segítség lenne, ha az érintettek okostelefonjaikkal lefotóznák az eseteket. A szegényeknek pedig azt szoktam mondani, hogy az ünneplés úgy is érvényes, ha nem hoznak ki semmit, vagy csak egy szál virágot. Mindenszentekkor nem az a lényeg, hogy elhalmozzuk a sírokat, hanem hogy emlékezzünk az őseinkre, imádkozzunk a lelkük üdvéért hálát adva nekik azért, hogy általuk élhetünk – fejtette ki a temetőkert vezetője.

Biztonsági őrök foglalkoztatására nincs anyagi kerete a temetőknek.

– A temető őrzését megnehezíti, hogy a temetőgondnokság munkatársai reggel 7-kor kezdik a munkát, és 15 órakor már befejezik. Még 16-17 óráig körülbelül az irodában vagyok, de utána már a látogatók egyedül tartózkodnak a sírkertben. Kutyás őröket nem foglalkoztatunk, ezért jó látni, amikor rend­őrök jelennek meg a ­környéken. Hasznos lenne, ha nem csak november 1-jére korlátoznák a fokozott jelenlétet, hiszen az ünneplés a távolról ideutazók miatt akár a megelőző és az ünnepet követő hétvégéig elhúzódhat – magyarázta Dvorszki Béla.

(A borítóképen: Az emlékezés virágai sok helyen már mindenszentek előtt ott vannak a temetőben)


Ünnepi szertartások Miskolcon

November 1.

Szentpéteri kapui temető

15:00 – református megemlékezés

16:00 – polgári megemlékezés

15:00 – Diósgyőri katolikus temető, Mindszenti katolikus temető, ­Mindszenti evangélikus temető kápolnája

Deszkatemplom

17:00 – gyászolók istentisztelete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában