építőipar

2021.09.08. 17:30

Nem sikerült leépíteni a feketemunkát

A munkavédelmi szabályok betartását átfogóan ellenőrizték nyáron az építőiparban.

Forrás: MW

Fotó: Shutterstock

Összehangolt ellenőrzési akciót tartottak a nyár folyamán az építőipari tevékenységet végzők körében. Borsod-Abaúj-Zemplénben összesen 41 helyszíni ellenőrzés történt, amelyből 16 esetben, az elvégzett vizsgálatok közel 40 százalékában állapítottak meg kisebb-nagyobb szabálytalanságot, amiért összességében 11,8 millió forint összegű bírságot szabtak ki. Az ágazatban továbbra is gyakran fordul elő a bejelentés nélküli foglalkoztatás, de számos esetben tártak fel hiányosságokat a munkavédelem és a fogyasztóvédelem területén is – tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.

Növekszik a teljesítmény

Folyamatosan emelkedik az építőipar teljesítménye. Bár szintje egyelőre nem éri el a pandémia előtti időszakét, a KSH legutóbbi gyorsjelentése szerint 2021 júniusára az ágazati termelés 27,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Valamennyi építménycsoportban bővült a termelékenység: az épületeké 15, az egyéb építményeké 39, míg a speciális szaképítéseké 29,4 százalékkal lett magasabb.

A teljesítmény növekedéséhez igazodva jelentősen bővült a foglalkoztatottak létszáma, a 2020. május–júliusi 356,5 ezer fővel szemben idén ugyanebben az időszakban már 375,5 ember dolgozott az ágazatban. A létszám növekedésére és a termelés felfutására tekintettel az innovációs tárca nyár elején jelezte: folytatja a két évvel ezelőtt megkezdett célzott munkavédelmi ellenőrzéseket az ágazatban. Az építőipar sajátossága ugyanis, hogy más iparágakhoz viszonyítva nem kiugróan gyakoriak a balesetek, ám következményeik jellemzően súlyosabbak, ezért tartják indokoltnak az építkezések fokozott felügyeletét.

Munkavállalói jogot védenek

A beharangozott, az építőipari munkakörülmények és a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatban az ország egész területére kiterjedő, összehangolt hatósági ellenőrzés nyáron megtörtént. Az országosan több mint kétezer építkezést érintő vizsgálatban a kormányhivatalok munkaügyi és munkavédelmi szakemberei mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek.

A komplex felülvizsgálat célja a jogkövető gazdasági működés és a jogszerű foglalkoztatás erősítése, a tisztességes cégek versenyhátrányának csökkentése, valamint a feketefoglalkoztatással vagy a munkavédelmi szabályok megszegésével jogosulatlan előnyt szerző vállalkozások felderítése volt.

Az ellenőrzések, amelyek az ágazatban dolgozók alapvető jogainak érvényesülését is elő kívánták segíteni, a foglalkoztatásfelügyelet, a munkavédelem és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonság, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki – tájékoztatott a részletekről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. A legtöbb problémát a szabályszerű foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. E szerint továbbra is jellemző az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatása, hiányosságok a munkaidő-nyilvántartás vezetésében, valamint a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével kapcsolatos elszámolások elmaradása.

Visszatérő szabálytalanságok

Az építési kedv növekedése idén sem járt együtt a munkavédelmi előírások maradéktalan betartásával – összegezték –, mivel a korábbi évekhez hasonlóan az idén is ugyanazok a jellemző szabálytalanságok és hiányosságok köszöntek vissza. A részletekről szólva megemlítették: továbbra is gyakori, hogy nem biztosítanak a munkavállalók számára megfelelő védőeszközöket – védősisakot, védőcipőt, légzés- és hallásvédelmi eszközöket –, illetve ha vannak eszközök, a munkáltatók elmulasztják a használatuk betartatását. Nem ritkán tapasztalták a megfelelő munkaeszközök hiányát is. Ugyancsak visszatérő probléma, hogy a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságos munkakörnyezet megteremtésére. Több helyszínen tapasztalták például, hogy az alkalmazottak nem megfelelő műszaki állapotú állványzaton dolgoznak, nem támasztják meg a munkagödrök falát, hiányzik a por elleni védelem vagy az elektromos kábelek megfelelő szigetelése. Jellemző munkavédelmi problémaként jegyezték fel a munkaterületeken az elsősegélynyújtáshoz szükséges eszközök elmaradását, a leesés elleni védelem hiányát és a veszélyes anyagok szabálytalan tárolását. A helyszíni ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok okán a munkavállalók súlyos veszélyeztetése miatt 11 munkaterületen kellett azonnal végrehajtandó intézkedést hozniuk a szakembereknek a megyében.

Az építőipar fogyasztóvédelmi ellenőrzése során a figyelem középpontjába kerültek idén az építőanyag-forgalmazó telepek is. Esetükben a legtöbb szabálytalanságot az ártájékoztatás és a termékkísérő dokumentumok terén tapasztalták. Gyakran elmaradt a nyitvatartással kapcsolatos tájékoztatás, hiányos volt a panaszügyintézés módjáról szóló információ, de több helyen nem tettek eleget az ár, egységár, illetve az akciós ár feltüntetésének sem. Sőt, akadt olyan kereskedés, amelyből a hiteles mérőeszköz hiányzott. Piacfelügyeleti hatáskörben azt tapasztalták a kormányhivatal szakemberei, hogy a vállalkozások nem közöltek megfelelő információt az általuk forgalmazott építőanyag gyártójának vagy importőrének kilétéről, illetve probléma esetén annak elémirhetőségéről sem.

(A borítóképen: Az ágazatban továbbra is gyakran fordul elő a bejelentés nélküli foglalkoztatás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában