Miskolc

2021.09.04. 11:30

Méltatlan körülmények a helyi közlekedésben

Sokan maradtak le hétköznap reggelenként a villamosokról, mert nem volt egy talpalatnyi hely sem.

Forrás: ÉM

A szeptemberi iskolakezdésre tekintettel az MVK Zrt. ugyan sűrítette a járatait, de erről korábban is úgy nyilatkozott az Észak-Magyarországnak a közlekedési szakértő, hogy ez csak a nyári menetrendhez képest igaz, vagyis „ez a menetrend egyáltalán nem sűrűbb, mint a májusi iskolanyitáskor érvényben lévő”.

Fejér Balázs, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) miskolci csoportjának vezetője szerint az MVK-nak ennél sokkal jobban fel kellett volna készülnie a szeptemberi iskolakezdésre. Az általunk megkérdezett utasok is hasonlóan vélekedtek. Volt, aki azt mondta, hogy a kisgyerekkel érkezőknek esélyük sincs felszállni a zsúfolásig tömött járatokra, és olyan utassal is találkoztunk, aki több szerelvényt is kénytelen volt elengedni reggel, munkába induláskor.

Szeptember elsején magunk jártunk utána, hogyan indult az iskolakezdés közlekedési szempontból a városban.

„Mint a heringek, annyi ember volt fönn a villamoson, iszonyat, felszállni sem lehetett már a Gyula utcán” – erről egy kétgyermekes édesanya nyilatkozott nekünk a Centrumnál. Miczák Gergelyné gyermekeivel – Emőkével és Zitával – a tapolcai iskolába tartott szerdán reggel negyed 8 körül.

Csak a negyedik villamosra fért fel a Szent Anna térnél Kiss Tiborné. Azt mondta, negyed 8 körül rengetegen voltak, még az ellenőr is leszállt, hogy felengedje az utasokat.

– Időben indultam el, én ugyan még felfértem a villamosra, de aki gyerekkel volt, esélye sem volt – nyilatkozta nekünk szintén az iskolakezdés reggelén Major Mariann. Szerinte eddig Miskolc közlekedése nem volt rossz, de ebben az évben katasztrofális lett. „Most a Győri kapuból az egyetemre szeretnék kijutni, ez egy lehetetlen vállalkozás” – tette hozzá.

A VEKE miskolci szakemberei is megerősítették tapasztalatainkat.

– Az 1-es villamoson már Diósgyőrtől, de különösen az Újgyőri főtértől nagy volt a zsúfoltság, az átszállóponton sokan lemaradtak a járatról, mert nem volt rajta hely. A 20-as autóbuszon volt tapasztalható nagy tömeg, illetve ott késések, illetve járatkimaradás is előfordult, mert volt a reggeli csúcsban egy olyan időszak, hogy 27 percig nem jött 20-as busz – foglalta össze szerdai tapasztalatait Fejér Balázs.

A VEKE miskolci vezetője rámutatott: „Muszáj lenne sűríteni a járatokat legalább a reggel 7 és fél 8 közötti időszakban, amikor mindenki egyszerre szeretne eljutni a munkahelyére és az iskolába.”

(A borítóképen: Hatalmas a tömeg csúcsidőben Miskolc buszain, villamosain, van, hogy fel sem férnek az utasok a járművekre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában