ünnepélyes megáldás

2021.09.25. 19:00

Megáldották az új keresztet Hercegkúton

Új út menti keresztet állított, valamint felújított négy, korábban épült feszületet a település útjainak mentén kormányzati támogatással a Hercegkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A megújult kereszt ünnepélyes megáldásán köszöntőt mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ebben egyebek mellett megfogalmazta: őseink – így a hercegkútiak elei is – sokat tettek közösségükért annak érdekében, hogy környezetük és velük együtt az ország is erős lehessen. Az utódok feladata, hogy amit ők ránk hagytak, azt amennyire lehet, megőrizzük, adott esetben pedig átalakítsuk vagy felújítsuk – mondta. Hozzátette: ez történt az út mentén felállított keresztekkel is.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány az elmúlt években – különösen a néhány hete Magyarországon megrendezett eucharisztikus kongresszus évére időzítve – pályázati lehetőségeket biztosított nemzetiségi önkormányzatok részére, hogy ezeket a feszületeket felújítsák, összesen több mint 300 ilyen kezdeményezést tudtak támogatni. Az igény azonban olyan nagy volt, hogy azok kétharmadára nem is jutott pénz – emelte ki az államtitkár. Éppen ezért a közeljövőben újabb – több mint 350 millió forintos – forrást különítenek el erre a célra. Soltész Miklós mindezek mellett bejelentette: újabb 50 millió forinttal támogatja a kormány a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének további felújítását. Ezt a segítséget fontosnak nevezte, hiszen Hercegkúton, valamint a hozzá hasonló kistelepüléseken is a helyi gyerekek jelentik a megmaradást. A patinás iskolaépületen több szakaszban végeztek felújítási és modernizációs munkálatokat az elmúlt években, ezt folytathatják most – jelentette ki.

Joószné Naár Erika, a Hercegkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy őseik megérkezésük után folyamatosan állítottak fel kereszteket a településen és annak környékén. Meggyőződésük volt, hogy ezek által a megvallott keresztény hitük erősödik majd – fűzte hozzá. Kiemelte: eleik és a saját hitvallásuk szimbólumainak felújítására most láttak esélyt a kormányzati támogatás révén. A felújításokat és az új kereszt felállítását a pályázati forráson túl helyi és térségi vállalkozók is támogatták pénzzel, valamint munkával.

(A borítóképen: Az új kereszt ünnepélyes megáldására érkeznek a hívek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában