traffipax

2021.09.18. 14:30

Egyelőre nem lesz átlagsebesség-mérés

A technikai feltételek nem adottak ahhoz, hogy a rendszer működni tudjon.

2020.07.22. 81-es főút / Magyaralmás bekötő Közúti ellenőrzés a 81-es főút magyaralmási bekötőjénél traffipaxos sebesség ellenőrzéssel, motoros rendőrök közreműködésével A képen: Traffipax műszer- munka közben Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

Az elmúlt hónapokban többször is felvetődött, hogy hazánkban is bevezethetnék az átlagsebesség-mérést a jelenleg elterjedt pontszerű mérés helyett vagy azzal párhuzamosan. Ennek a lényege az, hogy két pont között a belépési és kilépési időpont különbsége alapján számítják ki, hogy valaki az adott távolságot mekkora sebességgel tette meg. A hatóság pedig ennek alapján tudja kiszabni a megfelelő szankciót a gyorshajtó részére.

Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója azonban a Napi.hu-nak az útdíjfizetési rendszer kapcsán adott interjújában kitért erre a témára is annak a véleményének adva hangot, hogy ennek nem látja a megfelelő hátterét.

„Ez természetesen kormányzati döntés. Én azt gondolom ugyanakkor, nem lehet kijelenteni, hogy a technikai feltételek adottak. Az biztos, hogy a rendszerünket fejlesztenünk kellene, hiszen az átlagsebesség-adatok nincsenek rögzítve. A kamerákat emellett hitelesíteni is kellene. Tudom, hogy sok helyen próbálkoznak ezzel szerte Európában, és csináltak 1-2 km-es tesztszakaszokat, de olyan ez, mint a szupertraffipax: mindenki tudja, hol vannak, és lefékeznek a megengedett sebességre. Hosszabb távon mérve pedig a rendszer egy kávézással vagy rövid pihenővel kijátszható, amely nyilván jelentősen csökkenti az átlagsebességet. Meglátásom szerint sűríteni kellene ehhez az ellenőrzőpontokat, hogy legyen értelme, és ne legyen igazságtalan. Ez pedig újabb milliárdokat emésztene fel” – nyilatkozta Bartal Tamás.

(A borítóképen: Marad a hagyományos sebességmérés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában