medveészlelések és -bejelentések

2021.08.14. 17:30

Medvére gyanakodnak a bükkaljai térségben

Eger és Miskolc között sok helyen látták vagy látni vélték a medvét.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Az utóbbi hetekben megszaporodtak a medveészlelések és -bejelentések a bükkaljai térségben. Érkezett jelzés Eger közvetlen közeléből, amely szerint anyamedvét és bocsát látták a határban, csütörtökön reggel pedig Mezőnyárád külterületén figyeltek föl furcsa és félelmetes hangra a szilvát szüretelők. A csoport tagjai egy medve hangját hallották, emiatt a legtöbben elfutottak, más azonban látta is az állatot, amint a fák között, a távolban mozog, s a fák ágainak támaszkodik. A hír gyorsan terjedt a községben és a szomszédos falvakban, volt, aki direkt emiatt látogatott ki a szőlőjébe, hogy megnézze, van-e ott nyoma a nagyragadozónak. Szólt az éppen a fűkaszálással végző szomszédjának is, hogy legyen ő is körültekintő, ha mostanában kilátogat a szőlőbe.

Nincs nyom

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egyelőre nem tudták megerősíteni a medve jelenlétét, mert eddig nem sikerült kézzelfogható nyomára bukkanni az állatnak. A mezőnyárádi Kucik környékén is szétnéztek a vízfolyásoknál, hátha ivott és a nedves földön talplenyomatot hagyott a medve, de Kleszó András, a Kelet-bükki Tájegység vezetője a gyümölcsös egyik tulajdonosával bejárta azt a területet is, ahol a szilvaszedők dolgoztak. A nagyvad bejuthatott a körbekerített részre, van, ahol rés van a hálón, illetve egy szakaszon el is fekszik a drót, de ezen fennakadt medveszőr nem volt, s talpnyom sem akadt a vakondtúrásokon, a száraz gyepen pedig ilyet esélytelen találni. A szilvafák alatt sem volt széttaposva a lehullott termés, pedig ha itt lakmározott a mackó, akkor szétlapult szilváknak kellett volna a földön maradnia. Ha medve nem is, riadt őz azért ugrott föl egy bokorból.

A bejáráson beszélgetés közben kiderült, a medvéhez hasonlóan mély hangot adhat ki a borz is, így aki hallja, akár össze is tévesztheti őket, illetve a borz széles talplenyomatot hagy, de azért közel sem akkorát, mint egy medve. Lehet persze más vadállatra (akár vaddisznóra, egyébre) is gyanakodni, ha valaki furcsa hangot hall, vagy lát egy árnyat, állati hátat. Minden esetre pénteken újabb bejárásokon keresték a nyomát az észlelt vadnak.

Kiderült az is, az utóbbi két hétben az Eger és Miskolc közötti térségből félszáz medvével kapcsolatos bejelentés jutott el a BNPI munkatársaihoz. Megfigyelhető, ha valahonnan medveészlelésről érkezik hír, a következő napokban a környéken máshol is látni vélik az állatot. A mostani, Bükkalján csellengő medve jelenlétét a szakemberek még nem igazolták, de nem is zárták ki. Ha itt jár, elesége van bőven, a nemesített gyümölcsökön kívül érik a som és a vadszilvafajták is jó termést hoztak.

(A borítóképen: Kleszó András bejárta a gyümölcsöst is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában