Viharkárok

2021.08.17. 17:12

Határmenti településekre csapott le a vihar

Közösségi házakat és magánportákat is megrongált a nagy erejű szél hétfőn éjszaka. A kárfelmérés már megkezdődött a falvakban.

Marosréti Ervin, Balogh Csilla

Fotó: Marosréti Ervin

A határmenti települések ismét nem úszták meg a vihart. Sajópüspökin és Bánrévén óriási pusztítást végzett az időjárás hétfőn éjszaka, amelynek közösségi házak és magánporták is áldozatul estek. A helyi lakosság és a környéken élők még emlékeznek arra, amikor 2010-ben egy két-háromkilométeres sávban a jégeső vert végig ezeken a településeken, most hatalmas erejével a szél és az eső okozott jelentős anyagi kárt.

Dr. Magicz Ildikó, a község jegyzője ekképp sorolta a veszteségeket: „A viharos szél megbontotta a családi házak és az épületek tetőszerkezeteit, egészséges fákat tövestől fordított ki, elektromos vezetékeket szaggatott le, ezért hosszú ideig szünetelt áramszolgáltatás a településen, a frissen felújított orvosi rendelő

lemeztetejét szinte egészében vágta le, sajnos az intézmény belsejében a berendezési tárgyak, számítógépek, orvosi eszközök is tönkrementek. Több helyen megrongálódott a temető kerítése, amit tavaly újítottunk fel, a temetőben letört fák ágai a sírokban is károkat okoztak, a tavaly közmunka program keretében épített buszmegállót is tönkretette a vihar és a műemlék védelem alatt álló kastélyt is megrongálódott.”

A település jegyzője még elmondta, az önkormányzat saját épületei biztosítottak, ám nem minden felújítást fedez a biztosító, az önkormányzat saját ereje pedig kevés lesz a rekonstrukcióhoz.

Az események másnapján a helyszínen járt Riz Gábor is. A térség országgyűlési képviselője a katasztrófavédelem megyei igazgatójával, a bajba került települések vezetőivel, valamint károsult családok tagjaival is egyeztetett, hogy a kialakult helyzetre megoldást lehessen találni.

– Van család, amelyiknek átmenetileg új otthonba kell költöznie, Bánrévén a közelmúltban felújított orvosi rendelő épülete is használhatatlanná vált – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Riz Gábor. – A károk felmérése és az elsődleges hibaelhárítási munkák azonnal megkezdődtek, de ez a folyamat több napig is eltarthat – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Rengeteg ház sérült

Sajópüspökin gyakorlatilag nincs olyan utca, ahol ne történt volna nagyobb kár. Az éjszakai események után egyből megkezdődött a kárfelmérés, de ennek a folyamatnak közel sincs vége.

–Hajnaltól ébren voltunk, kedden kora estére jutottunk el odáig, hogy minden bajba jutott családhoz tudjunk vinni lécet és fóliát – árulta el Varga Zoltánné, Sajópüspöki polgármestere. – A sötétben még semmit nem tudtunk csinálni, mert a közvilágítás is megszűnt. Az egész falun végigsöpört az ítéletidő, nagyjából egy óráig tartott az egész. Két olyan esettel találkoztunk, ahol teljesen lakhatatlanná vált a család háza, viszont több helyütt kétharmadában megsemmisült a tető. A vihar cserepeket szedett fel, melléképületeket söpört el, a temetőnél fákat csavart ki, és kidőlt villanyoszlopot is találtunk. A lakosság folyamatosan keres a kárbejelentésekkel kapcsolatban, természetesen mindenben igyekszünk segítséget nyújtani. Ez viszont egy hosszabb folyamat lesz.

Serényfalván egy nagy méretű fa kettétört, és megrongálta egy családi ház tetőszerkezetét. Mikóházán villanyvezetéket szakított le egy faág, amely több kerítésre rádőlt. Kurityánban, Héten és Felsőnyárádon is szünetelt az áramszolgáltatás. A megye számos településén az egész lakosság megmozdult, és a tűzoltókkal és az áramszolgáltató munkatársaival közösen vett részt a károk elhárításában. Személyi sérülés nem történt. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a vasárnapi és a hétfői vihar miatt eddig 448 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, melynek csaknem a negyede borsod megyében történt.

 

„A hivatásos tűzoltók a legtöbb esetben kidőlt fákat és lehasadt ágakat távolítottak el, de néhány településen háztetők is megrongálódtak, illetve elektromos és távközlési vezetékek is leszakadtak a viharban. Tűzoltói beavatkozásra az egész megye területén szükség volt, azonban a legtöbb káresetet az északon fekvő területekről jelezték, elsősorban Ózdról, Sajópüspökiből, Bánrévéről és Putnokról. Bánréve központjában egy könnyűszerkezetes garázst és egy benne tárolt gépkocsit rongált meg egy kidőlt fa, de az egészségügyi központ tetőszerkezetében is jelentős károk keletkeztek. A településen jelenleg is zajló műszaki mentésekben az ózdi, a kazincbarcikai, a szendrői és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók mellett önkéntesek is dolgoznak, akik Szomolyáról, Lakról, Borsodnádasdról, Izsófalváról, Sajópüspökiből és Bánrévéről érkeztek. Az események során nem történt sérülés.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában