iskolakezdés

2021.08.27. 07:00

Felkészültek az iskolások oltására

A legtöbb iskolában volt igény a szülők részéről, hogy a gyermeket ott oltsák be.

Nagy-Hankó Krisztina

20210426 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Tömeges oltás kezdődött a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton.

Fotó: Vajda János

A tanévkezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok Covid–19-vírus elleni védőoltására azoknak, akik ezt igénylik, és nem regisztráltak még az interneten.

Kétszázezren regisztráltak

E hét szerdáig jelezhették a szülők az iskola felé, hogy kérik-e gyermekük számára az oltást. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 12–18 év közötti korosztály száma összesen 688,5 ezer fő. A 12–17 éves korosztályban eddig már csaknem kétszázezren regisztráltak oltásra, és 81 százalékuk már fel is vette azt – derül ki a koronavírus-tájékoztató oldaláról. A diákok oltását a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is javasolja. Korábbi közleményükben írták, hogy a gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére a kamaszok nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának.

Azoknak a 18 év alatti diákoknak, akik az iskolai oltásra jelentkeznek, magukkal kell majd vinniük a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot – hívja fel a figyelmet a kormányzati tájékoztató portál. Az oltás Pfizer-vakcinával történik, az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával, illetve a második oltást az első után három héttel adják be ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Élnek a lehetőséggel

Az E-KRÉTA felületén keresztül már augusztus elején értesítették a szülőket az oltás lehetőségéről, azóta tudnak jelentkezni a tanulók – mondta Molnár Tünde, a Fráter György Katolikus Gimnázium igazgatója. Ezen a héten újra megkérdezték őket, szintén a KRÉTA felületén keresztül. A szülők pedig jelezték az igényt az iskola felé. Az első tanítási napot megelőzően, augusztus 31-én kerül sor az oltásra, amelyről a tanulók szülei írásban kaptak tájékoztatást az iskolavédőnőtől. Az iskolaorvos oltja be a diákokat – tudatta az igazgatónő. A gyermekek adatait csak az iskolaorvos és az iskolavédőnő látja. Arról, hogy hány fő igényelte az oltást, az iskola fenntartóját és az illetékes kormányhivatalt értesítették – hangsúlyozta Molnár Tünde.

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban hasonlóképpen jártak el, ott is elektronikus úton értesítették a szülőket, akik egy kérdőív kitöltésével jelentkeztek az oltásra – mondta el Bukovszki Edit igazgatóhelyettes. Hozzátette: a szülők együttműködőek voltak, ahogyan más esetekben is.

A tanulók fele

Jelenleg nagyságrendileg az iskolában tanulók fele van beoltva, az iskolai oltási napot követően pedig több mint 60 százalék lesz ez az arány – jegyezte meg az igazgatóhelyettes. Mivel az intézményben nyolcosztályos képzés is folyik, ezért ebben a számban a 12–18 éves korosztály vegyesen szerepel.

(A borítóképen: A 12–18 év közöttieket is oltják már hazánkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában