Miskolc

2021.08.06. 20:00

Elektromos hajtású autóbuszokkal váltanák fel a korszerűtleneket

Tíz, tisztán elektromos hajtású autóbusz vásárlását támogatja a kormány Miskolc számára.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

„A jelenlegi önkormányzati vezetés eltökélt szándéka, hogy folytatja a korábban megkezdett Green City Programot, amelynek célja, hogy Miskolc – a benne élők megelégedésére – élhető zöldvárossá váljon” – hangsúlyozta Veres Pál polgármester annak a bejelentésének a bevezetéseként, amely szerint az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. támogatásával a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 10 darab, tisztán elektromos hajtású autóbusz, valamint az ehhez kapcsolódó, akár az összes jármű egyidejű töltésére is alkalmas töltő infrastruktúra beszerzésére nyert el 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatást. Mint megtudtuk, ez mintegy 80 százalékos finanszírozást jelent, a többi részt az önkormányzat költségvetéséből biztosítják.

„A ma már rendkívül korszerűtlen és súlyosan környezetszennyező dízelautóbuszok szennyező anyagot nem kibocsátó elektromos járművekre cserélése teljes mértékben illeszkedik a zöldfejlesztések sorába – mondta a városvezető. – Ez komoly lépés, de még több hasonlónak kell követnie, hogy érdemi előrelépést tegyünk ezen az úton. A projekt gazdája, az MVK most kipróbálhatja élesben is ezt az új és rendkívül dinamikusan fejlődő technológiát, és a megszerzett tapasztalatokat aztán fel tudjuk használni a későbbi hasonló pályázatokon.”

„A végcél, hogy belátható időn belül korszerű és környezetbarát autóbuszflottája legyen Miskolcnak” – tette hozzá.

Mint megtudtuk – mindent összevetve – 145 autóbusz alkotja a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. flottáját, amelyből 75 a gázüzemű, amelyek életkorukat, korszerűségüket és a környezeti hatást tekintve megfelelőek, a gond az a 70 jármű, amely dízelüzemű, ráadásul köztük több olyan van, amely nagyon sok kilométert futott le, és idős jármű. Ezek leváltása a cél.

A pályázat szerint a várhatóan jövő év közepén Miskolcra érkező tíz elektromos hajtású autóbusz kiváltja majd a tíz legrosszabb állapotban lévőt, amelyeket leselejteznek. Mindez azt jelenti, hogy ezzel nem gyarapszik az autóbuszpark, de mindenképpen korszerűbb lesz – erősítette meg Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója.

Egy töltéssel 250 kilométer

A cégvezető azt is elmondta, hogy elindítottak egy úgynevezett feltételes közbeszerzést, amely iránt igen nagy az érdeklődés. „Olyan szólóautóbuszokat szeretnénk vásárolni, amelyek utaskapacitásukat tekintve a mostanihoz hasonlóak” – tudatta. Megtudtuk: egy töltéssel mintegy 250 kilométert képesek futni ezek a járművek, és 5 óra alatt lehet teljesen feltölteni azokat. Olyan vonalakon – először a belvárost érintőkön – alkalmazzák a buszokat, amelyek ezeknek a feltételeknek megfelelnek majd.

(A borítóképen: A korszerűtlen, erősen környezetszennyező dízelüzemű autóbuszok helyett állítják be az elektromosakat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában