Falka Napok

2021.08.09. 09:00

A cél a békés együttélés a nagyragadozókkal

A farkas már megtelepedettnek tekinthető, és rendszeresen szaporodik hazánk több területén.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Hagyományteremtő szándékkal először rendeztek Aggteleken szombaton és vasárnap természetismereti fesztivált Falka Napok elnevezéssel. A program fókuszában a nagyragadozók és emberek együttélése állt.

A határ túloldaláról is jöhettek

A rendezvényre természetismereti programokkal, előadásokkal, túrákkal, koncertekkel és filmvetítéssel várták az érdeklődőket Magyarországról és Szlovákiából, mondta lapunknak Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere.

Átkóborló barna medve

Az eseményen megtudhattuk, hogy Magyarországon egykor mindhárom őshonos nagyragadozónk, a hiúz, a farkas és a medve is folyamatosan jelen volt. Üldöztetésük következtében azonban számuk megfogyatkozott. Az 1980-as évektől a nagyragadozók természetes úton jelentek meg ismét hazánk területén, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza. Ma már az Északi-középhegység teljes területén, a Börzsönytől Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyi emberekkel. A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezenfelül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barna medve is megfigyelhető az országban.

A gazdáknak is hasznos ismiváeretek

A polgármester hozzátette azt is: a Falka Napokon azok a gazdák is hasznos ismereteket kaptak, akik állattenyésztésből élnek, és állományaikat rendszeresen tizedelik a vadon élő ragadozók. A szakmai fórumok és bemutatók mellett a helyi termelők és kézművesek is elvitték a portékáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában