közlekedés

2021.07.26. 19:00

Őzveszély van az utakon

Az őzek párzási időszaka megkezdődött, minden autós fokozott figyelemmel utazzon!

Dózsa Gergely

2020.07.21. Sajószentpéter Vadveszélyt jelző tábla a 26-os főúton. Az őzek nász időszakában különösen figyeljünk vezetés közben az utakon, ahol tábla is figyelmeztet minket. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Már elkezdődött az őzek párzási időszaka, ami augusztus közepéig tart. Ez alatt az idő alatt a bakok űzik a sutákat, más bakokat pedig elkergetnek a területükről, ezért sokkal óvatlanabbak. Sokkal nagyobb valószínűséggel és számban szaladnak ki az útra, és ez balesetekhez vezethet, ha nem figyelünk oda.

Miskolcon és környékén is több állatot láttak városszerte az utakon, jelezték olvasóink. Legtöbben a vaddisznók és őzek miatt panaszkodtak az Egyetemváros és Miskolctapolca között. Itt is érdemes figyelnünk az utakon.

Magyarországon és megyénkben a legelterjedtebb nagyvad az őz, országosan évente több mint 5 ezret gázolnak el belőlük. Az országos vadászati védegylet szerint az esetek nagy része megelőzhető lenne, a kulcs a fokozott figyelem. A rosszul belátható útszakaszokon és éjszakai órákban lassabban közlekedjünk! Nem csak a táblával jelzett helyeken fontos a nagyfokú figyelem, hiszen az év ezen szakaszában szinte mindenhol felbukkanhat a vad. Ha feltűnne az őz az úton, akkor fékezzünk vagy lassítsunk, mivel ahol egy van, ott több is lehet. Amennyiben már túl későn vesszük észre a vadat, akkor a védegylet is azt ajánlja, amit a KRESZ: „ne rántsuk el a kormányt, hanem vészfékezzünk”. Ha átmegyünk a másik sávba, vagy lehajtunk az útról, az sokkal veszélyesebb lehet. Ha megtörténne a baleset, őrizzük meg a hidegvérünket, és hívjuk fel a 112-t. Meg kell várni, hogy kiérkezzen a rendőrség, a jegyzőkönyv segít a további ügyintézésben.

Autópályán is figyelni kell

János pár éve ütközött őzzel, mégpedig a biztonságosnak hitt autópályán: ott is figyelnünk kell. Ő tempomattal közlekedett este egy felújításon áteső útszakaszon, aminek egyik oldalán hiányos volt a vadvédő rács, és így egy őzgida be tudott szökni a külső sávba. Mivel már túl későn vette észre, és nem számított arra, hogy autópályán őz lehet, így az ütközés elkerülhetetlen volt. A belső sávban is voltak autók, így a sávváltás lehetősége sem állt fenn. A baleset abból a szempontból szerencsés volt, hogy csak a karosszéria sérült, és az állat nem perdült fel a motorháztetőre. János sosem feledi az állat rémült szemét.

Amint meg tudtak állni, értesítették a hatóságokat, és megvárták az érkezésüket. Mivel casco biztosítással rendelkezett, megtérítették a kárát. Viszont a közútfenntartó nem fizetett annak ellenére, hogy ilyen esetekben ő számít hibásnak, a vadvédő rács hiánya miatt.

(A borítóképen: Lassítsunk, ha látjuk a táblát!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában