étkezés

2021.07.27. 11:30

Nemcsak az számít, hogy mit és mennyit eszünk, de az étkezések ritmusa is fontos

A koronavírus-járvány növelte az elhízás mértékét hazánkban is.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Magyarország felnőtt lakosságának majdnem 60 százalékát érinti a súlyos népbetegség.

Erdélyi Péter táplálkozási tanácsadó is úgy látja, hogy ez a probléma hosszú évek óta fennáll, de az utóbbi években csak tovább romlott a helyzet.

Az elhízást az emberek hajlamosak könnyen venni

Erdélyi Péter

– Ha abból indulok ki, hogy a statisztikák szerint minden harmadik felnőtt és minden ötödik gyerek elhízott, és az Európai Uniós átlag fölött vagyunk, akkor nagyon komoly problémával állunk szemben. Munkám során azt tapasztalom, hogy az elhízást az emberek hajlamosak könnyen venni, miközben sok veszélyt rejt magában. Számos betegség kiindulópontja lehet, gondoljunk csak a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, a stroke-ra – kezdte a témával kapcsolatban a táplálkozási tanácsadó.

Súlyosbító tényezők

– Az elhízáshoz hozzájárul a rohanó világunkban a stressz, a mozgásszegény életmód, az egyre gyatrább minőségű feldolgozott élelmiszerek, a gyorséttermi étkezések, cukros üdítők fogyasztása, kevés vízfogyasztás, kialvatlanság és a nassolás. Az emberek nagy részének nincs kialakult étkezési ritmusa, nincs tisztában azzal, mennyi kalóriára van szüksége és emellett mennyi az a kalóriamennyiség, amit valóban bejuttat a szervezetébe. Nyilván ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy mindenkinek konyhai mérleggel kellene járnia és mérnie minden étkezését, de azt igen, hogyha a jelenlegi táplálkozásával a súlya folyamatosan növekszik, akkor az az étkezés nem jó számára, változtasson rajta, amíg nem késő – hívta fel a figyelmet. – A pandémia alatt a lehetőségek tovább csökkentek, konditermek és a különböző edzéslehetőségek is korlátozottak voltak. Az emberek jelentős része home ­office-ban dolgozott, alig jártak el otthonról. Ahelyett, hogy többet főztek volna otthon egészségesebb alapanyagokból, az ételrendelésre és a nassolásra hagyatkoztak. Ezek nagyban hozzájárultak a számok további növekedéséhez – tette hozzá. – Általánosságban elmondható, hogy kényelmi társadalomban élünk. A szupermarketek polcain bármit, bármikor elérhetünk, a választék óriási, így könnyen elcsábulhatunk. A magas kalória- és szénhidráttartalmú élelmiszerekben gazdag táplálkozás, valamint a kevés rost – zöldség, gyümölcs – fogyasztása mind hozzájárulhat a zsírsejtek elszaporodásához. A minőség és a mennyiség mellett azonban fontos szempont a megfelelő étkezési ritmus kialakítása is – folytatta.

Nassolás és stresszevés

Arra a kérdésre, hogy mi az, amit abszolút elrontunk az étkezések alkalmával, Erdélyi Péter így válaszolt:

– Amit legelsőnek kiemelnék, hogy nincs rendszer az étkezésünkben. Ez alatt értem az időpontokat és az étkezések számát is. Ezzel kapcsolatosan nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen másak vagyunk, más életritmus szerint élünk. Azonban a rendszer kialakítása hosszú távon sokat számíthat annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk. Ez nem pénzkérdés, hanem inkább akarat és szervezés. Második probléma a nassolás. Amivel minden esetben pluszkalóriákat viszünk be. Ha nincs ideje enni az embernek vagy később tud egy főétkezést beiktatni, akkor vesz egy csokit, ropit, de később ezt a főétkezést bepótolja, így kalóriatöbblet alakul ki a nap végén. Nagyon jellemző a „stresszevés” is. Idegesek az emberek, ülnek a gép előtt, nem úgy mennek a dolgok, máris kell valami, amivel csillapítani tudják ezt az állapotot. Erre a jelenségre az élelmiszeripar is felfigyelt, és folyamatosan piacra dobják az újabbnál újabb termékeket, amik legtöbb esetben tele vannak ízfokozókkal, továbbá más olyan anyagokkal, amelyek néhány alkalom után rászoktatják az embereket a termékre – emelte ki a problémát Erdélyi Péter.

Ördögi kör

– Harmadikként a vízfogyasztást emelném ki. Szerintem ebben még rosszabbul állunk, mint az elhízás területén. Folyadékbevitelnél gyakori hiba, hogy cukros üdítőkkel, gyümölcslevekkel akarjuk kielégíteni a napi szükségletet. Ezzel pluszkalóriákat viszünk be, illetve ezektől az italoktól a szervezet is dehidratált lesz. Amikor a szervezetünk dehidratálttá válik, már az anyagcserénk sem működik megfelelően, fáradékonyabbak, feszültek leszünk, koncentrációs képességünk romlik. Ilyenkor jön a még több kávé, energiaital, nassolnivalók és még több evés – mondta végezetül a táplálkozási tanácsadó.

(A borítóképen: A rendszeres és egészséges étkezés segíthet megelőzni az elhízást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában