ivóvíz-korlátozás

2021.07.09. 12:00

Az ivóvízellátást nem veszélyezteti a kánikula

Dózsa Gergely

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ország több településén is ivóvíz-korlátozást kellett életbe léptetni a kánikula és a csapadékszegény időjárás miatt.

Szükség lehet-e erre megyénkben is? – kérdeztük az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-t

Kevesebbet locsoljanak

A társaság arról tájékoztatott, hogy megyénkben nem kell aggódni emiatt – nem korlátozzák a hozzáférhető ivóvizet. Viszont felhívták a figyelmet, hogy a szerdán életbe lépett hőségriadó idején jobban kell figyelni a vízfelhasználásra.

Az ÉRV Zrt. szerint ugyanakkor nem az ivóvízen kell spórolni ebben a melegben, ugyanis fontosnak tartják és támogatják is az ilyenkor javasolt nagyobb mennyiségű – 2 liter feletti – napi vízfogyasztást. Nem ez vesz ki sok vizet a rendszerből, hanem a háztartásban és öntözésre használt víz. Ezért az ÉRV kér mindenkit, hogy az ilyen célú vízfelhasználást szorítsa vissza a hőségriadó ideje alatt. Az önkormányzatokat pedig arra kérik: az automatizált köztéri locsolók üzemelését állítsák le erre az időre. Ha pedig mégis szeretnék ezeket üzemeltetni, ehhez az egyénileg gyűjtött esővizet ajánlják, hogy minél kisebb teher kerüljön a vízbázisra.

Ahol valaki vízellátással kapcsolatos problémákat észlelne, az nem a kánikulához köthető, hanem az ütemezett karbantartásokhoz. A javítások idejére pedig alternatív vízellátást ígérnek, amely lehet vagy közterületen elhelyezett vízvételezési lehetőség, lajtos kocsi, vagy szükség esetén zacskós víz formájában is.

(A borítóképen: Inkább esővízzel öntözzünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában