belvárosi épület

2021.07.26. 14:00

Alakítják végre a művészeti központot

További források megszerzésére van szükség a Miskolci Művészeti Központ végleges kialakításához.

Szaniszló Bálint

20210407 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az Ifiház bezárása után fogalmazódott meg a Miskolci Művészeti Központ kialakításának terve a volt Szentpáli-szakközép üresen álló épületében.

Fotó: Ádám János

A korábban Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolának nevezett intézménynek egykor otthont adó – szebb napokat megélt – miskolci belvárosi épület a Művészetek Háza közelében található. A volt iskola hosszú évek óta üresen áll, és ki van téve az idő és az időjárás következményeinek, és ez nyomot is hagy rajta. A kerítést és a kaput rozsda marja, az udvart felveri a gaz, amit időnként lekaszáltat az épület tulajdonosa, a miskolci önkormányzat.

Ingatlanpiaci szakemberek nagyon értékesnek és – szükség esetén – jól értékesíthetőnek tartják azt a belvárosi telket, amelyen az egykori iskolaépület áll.

A tervek már megvoltak

Az egykori iskola sorsának rendezésére az előző önkormányzati vezetés indított el projektet. Amikor végleg eldöntetett, hogy a Győri kapui Ifjúsági és Szabadidőház helyén alakítják ki a kibővített miskolci közterületi kamerarendszer operatív központját, megkezdődött a helykeresés, hol lelhetnek új otthonra az „ifiház” kiterjedt funkciói.

Úgy három éve jelentette be az akkori városvezetés, hogy – ahogy akkor fogalmaztak – zene- és táncművészeti képzési központot hoznak létre az üres Csengey utcai iskolaépületben. Az akkori elképzelések szerint az új intézményben tanulhatnak majd táncot és zenét a gyerekek az alapszinttől, azaz kisiskoláskortól a szakgimnáziumi szintig. Az épület új otthona lesz a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumnak is, amely jelenleg többek között a Zenepalotában működik.

A zene- és táncművészeti szakma örülne az új lehetőségnek, hiszen ezzel hosszú távra rendeződhetne a város ma még sok telephelyen működő művészeti képzése, az egy helyszín hatékonyabbá teheti a művészeti képzést. Itt végleges helyet kaphatnának az „ifiházi” csoportok is.

Megkezdődhet a munka

Az épület új célra történő átalakítására még az előző önkormányzat dolgozott ki konkrét terveket, és rendelt hozzá forrásokat különböző pályázati lehetőségek kihasználásával.

A napokban az is kiderült, hogy a konkrét munka is elkezdődhet, mert megköttetett a kivitelezési szerződés, és az építési területet is átadták a kivitelezőnek.

Az épület összesen öt modulra tervezett átalakításának, bővítésének első két modulja 804 millió forintba kerül. Ezt három forrásból biztosítják, 433 millió forint magyar kormányzati támogatás, 203 millió forint uniós TOP-forrásból áll rendelkezésre, az önkormányzat pedig 168 millió forint önerővel száll be a projektbe.

A tervek szerint 8 hónapig tartó munkálatok során elvégzik az épület energetikai korszerűsítését, azaz a tetőt, a falakat és a pincét is szigetelik, de kicserélik a nyílászárókat, burkolatokat, és korszerűsítik a fűtési rendszert, valamint más közműveket, azaz a víz-, gáz- és elektronikai hálózatot is. Ha mindez elkészül, akkor megkezdődhet a négy emelet belakása. Régi adósságot törlesztve két emeletet tehát a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium vesz birtokba, két további emeleten pedig a Miskolci Kulturális Központ irodái kapnak helyet.

További elképzelések

Annyit tudhatunk még, hogy a további három modulban egy-egy új épületrész kialakítását tervezik, aminek a megvalósításához az önkormányzat további források megszerzését tűzte ki célul. A két első modul építésre kész tervekkel rendelkezik, és – mint megtudtuk – mind az öt modulra elkészült a koncepcióterv, és dolgoznak a 3-as, 4-es és 5-ös modulok engedélyezési tervein.

(A borítóképen: Lesz munkájuk bőven az épület felújítóinak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában