Funkcióhalmozás

2021.06.19. 08:59

Tervek Újhelyen, pénzek Miskolcról

Angolosan távozik Miskolcról Sátoraljaújhelyre Erdei Sándor.

Forrás: ÉM

Erdei Sándor – alias Rokker Zsoltti humoristát – miskolci önkormányzati képviselőt, az egészségügyi bizottság alelnökét indítja a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5-ös számú országgyűlési választókerületében (ez Abaúj és Zemplén egy részét foglalja magában), Sátoraljaújhelyen. A hírt Jakab Péter, a – korábbi jobboldali radikális pártból baloldalivá változott – Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, a baloldali előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje jelentette be a legnagyobb közösségi portálon.

Jakab Péter a videóban az alábbiakat mondta: „a körzetben a Jobbik egy, a közéletben meglehetősen aktív, kreatív és céltudatos civil jelöltet támogat az előválasztáson.” Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy ők is támogassák a jelöltet. Mindezek után a videóban „hajrá, Sándor!” felszólítással átadta a szót Erdei Sándornak.

Funkcióhalmozás

Erdei Sándor jelenleg az egyik miskolci önkormányzati választókörzetnek a megválasztott képviselőjeként a miskolci közgyűlés tagja, valamint a várost vezető Velünk a Város frakciónak és a közgyűlés Rendészeti Bizottságának tagja is egyben, az Egészségügyi, Szociális és Környezetügyi Bizottságnak az alelnöke, a városi tulajdonú Miprodukt Kft. felügyelőbizottságának tagja, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.-hez tartozó Miskolci Állatkert és Kultúrpark kommunikációs munkatársa. A Városgazdával más módon is kapcsolatban áll, de hogy ez munkaviszony vagy vállalkozói szerződés – esetleg más kapcsolat –, azt nem tudni. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyi bruttó jövedelemre tesz szert a fenti állásokból, de csupán a képviselői, a bizottsági és az fb. tagsági helyekből több százezer forintról beszélhetünk.

A miskolci, szerteágazó – több embert kívánó – tevékenysége dacára a videójából az derül ki, hogy Erdei Sándor Zsolt az életét Sátoraljaújhely lakosaként folytatja. „Nap mint nap önök között mozogva, itt élve valós, hiteles képet kapok a környék gondjairól, és saját szememmel is láthatom az itt megbúvó, kiaknázatlan lehetőségeket” – ígérte a sátoraljaújhelyieknek és környékbelieknek a miskolci önkormányzati képviselő. Mondandója végén azt is kijelentette, hogy eljött a Borsod 5-ös körzet ideje, bár ezzel sokak szerint sértően állt hozzá az 5-ös választókerületben élőkhöz, akik abaújiak és zempléniek, de semmiképpen sem borsodiak. És erre a tényre igen érzékenyek. Erdei Sándor Zsolt először egy 2018-as miskolci időközi önkormányzati választáson vállalt közéleti funkciót, a Hubay György országgyűlési képviselővé választása miatt megüresedett miskolci önkormányzati képviselői hely megszerzéséért szállt harcba függetlenként, és 36,93 százalékos szavazati aránnyal második helyen végzett a Fidesz–KDNP jelöltje, a 60,69 százalékkal első helyen végzett dr. Nagy Ákos mögött. A 2019-es választáson egy másik körzetben az ellenzéki pártok és szervezetek jelöltjeként mandátumot szerzett a közgyűlésben 48,81 százalékos aránnyal.

Erdei Sándor Zsolt a miskolci 12-es választókörzet önkormányzati képviselőjeként egy olyan sok problémával küszködő városrész delegáltja, amely magában hordozza a város szinte összes problémáját. Megtalálható benne a panelházas övezet, de a mélyszegénység összes velejárója is. A képviselő saját bevallása szerint például képviselősége kezdete óta küzd a szemétgonddal, sok pénzre van szükség erre mind a város költségvetéséből, mind a képviselő rendelkezésére álló választókerületi alapból.

Oltásellenes kampány

Erdei Sándor Zsolt legutóbb azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy – az Egészségügyi Bizottságban betöltött alelnöki tisztsége ellenére – oltásellenes bejegyzést tett közzé a közösségimédia-oldalán: a kínai vakcinák ellen hergelt. Mostani döntésével kapcsolatban – miszerint maga mögött hagyja Miskolcot, és Sátoraljaújhelyen telepszik le – több kérdést is feltettünk a miskolci önkormányzati képviselőnek. Kíváncsiak voltunk, hogy lemond-e miskolci funkcióiról, képesnek tartja-e magát, hogy ennyi helyen lásson el feladatokat, nem tartja-e etikátlannak a helyzetet. A politikus a következő rövid választ adta: „A munkámat mindig, mindenhol a legnagyobb felelősséggel és lelkiismerettel végeztem és végzem a jövőben is. Ha az ország érdeke most úgy kívánja, hogy ezt két körzetben kell megtegyem, akkor meg fogom tenni!”

Káderhiány a Jobbiknál?

Kérdéseinkkel megkerestük Jakab Pétert, a Jobbik elnökét, hogy miért Miskolcról választottak jelöltet pártjuknak Sátoraljaújhelyre. Továbbá azt is megkérdeztük, hogy nem tartanak-e attól, hogy hasonló kudarc lesz ­Erdei Sándor indítása, mint Biró László esetében volt, aki a tavaly őszi tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson maradt alul. Jakab Péter nem válaszolt felvetéseinkre.

(A borítóképen: Erdei Sándor Zsolt a politika nagy „vándora”: Miskolc, Sátoraljaújhely...)

Ezeket kérdeztük

Kérdéseink Erdei Sándorhoz:

– Lemond-e miskolci funkcióiról?

– Képesnek tartja-e magát, hogy ennyi helyen lásson el feladatokat?

– Nem tartja etikátlannak ezt a helyzetet?

Kérdéseink Jakab Péterhez:

– Miért Miskolcról választottak jelöltet pártjuknak Sátoraljaújhelyre?

– Nem tartanak attól, hogy hasonló kudarc lesz Erdei Sándor indítása, mint Biró Lászlóé volt, aki a tavaly őszi tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választáson alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában