utazás

2021.06.25. 07:00

Óvatos áremelésre intenek

A külföldi konkurencia visszafogja a belföldi szállások iránti érdeklődést.

20210521 Tiszadob fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Vintage vendégház.

Forrás: MW

Fotó: Sipeki Péter

A nyári belföldi utazást tervezők az előfoglalásokról készült statisztika szerint kevésbé keresik a szállodákat, ezzel arányosan növekedett a kisebb, családias apartmanok és vendégházak iránti érdeklődés. A szolgáltatások áraiban az elmúlt fél évben folyamatos emelkedést tapasztalni, ami egy bizonyos határon túl azért lehet veszélyes, mert a határok megnyitásával jelentős külföldi konkurenciával kell szembenéznie a hazai turisztikai ágazatnak. Ausztria például eurómilliókat áldoz a turisták visszaszerzésére, amely látható módon jelenik meg a magyarországi vendégkört célzó hirdetéseiben. Erről Szarka Dániel, a szallas.hu északkelet-magyarországi értékesítési menedzsere beszélt a Bokik idegenforgalmi osztálya által az elmúlt héten online megrendezett megyei turisztikai szezonnyitón.

Emelkedő szobaárak

A nyaralást tervezők idén korábban, már áprilisban megkezdték lefoglalni a szálláshelyeket, a növekedés meredeken emelkedő üteme azonban júniusra megtorpant, és jelenleg a tavalyi év alatt teljesít a kereslet – foglalta össze eddigi tapasztalataikat. Szűkíti a belföldön nyaralni kívánók körét a védettségi igazolvány hiánya, a külföldi versenytársak erőteljes megjelenése, valamint az, hogy jelentős áremelkedéssel indult az idei szezon. A hazai szállásadóknál ennek köszönhetően az alacsonyabb kereslet mellett is a 2020-as szinten alakult az értékesítési bevétel. Szarka Dániel előrejelzése szerint a kisebb vendégforgalom ellenére a szállásadók év végére a 2019-esnél magasabb bevételre számíthatnak.

Az átlagszobaárak az egy évvel ezelőttihez képest júniusban 8200-ról 9700 forintra, júliusban 8700-ról 9700-ra, augusztusban 8800-ról 9500-ra nőttek, ami az értékesítési menedzser meglátása szerint középtávon kereslet-visszaesést okoz. A szálláshelyeken tapasztalható forgalomcsökkenésre nemcsak az ár, hanem az is hatással van, hogy egy év alatt 9,4 százalékkal emelkedett Magyarországon a szálláshelykínálat. Az utazást tervezők pedig egyre inkább összevetik, hogy a belföldi szolgáltatások áráért mit kapnak külföldön.

Szálló helyett panzió

A szálláshelyfoglaló portál májusban reprezentatív kutatást végzett 18–59 éves korú látogatói körében a nyaralási terveikről. Ebből kiderült: míg tavaly 50 százalékuk üdült valahol, idén 71 százalékuk tervezi ezt.

A felmérés szerint továbbra is visszatartó erőt jelentenek a járványhelyzeti korlátozások, amelyekre sokat hivatkoztak azok közül, akik idén inkább otthon maradnak. A megkérdezettek körében a nyaralások 85 százaléka tavaly belföldön valósult meg, idénre ez 77 százalékra esett, ráadásul a válaszadók 16 százaléka csak külföldi kirándulásban gondolkodik.

Rugalmasságot várnak

Változás figyelhető meg a szálláshelytípusok választásában: a vendégek a kisebb, családias apartmanokat részesítik előnyben a nyaralások tervezésekor. A trendfordulóról tanúskodik, hogy egy év alatt 36-ról 25 százalékra esett a hotelek iránti érdeklődés, míg az apartmanok foglalási aránya 25-ről 31, a vendégházaké 18-ról 23 százalékra emelkedett – számolt be Szarka Dániel.

A magyarok árérzékeny vásárlók, megmutatkozik ez a szálláshely kiválasztásában is. Az ár kérdése idén még erőteljesebb lett, a rangsorban azonban fölzárkózott mögé a tisztaság és a pandémiának köszönhetően a biztonság is. Fontos elvárás lett a vendégek részéről a szállás­adók rugalmassága, ami leginkább a lemondási vagy időpont-módosítási feltételekre vonatkozik.

A belföldi utazási célpontok között továbbra is első helyen szerepel a Balaton – élen Siófokkal és Balatonfüreddel –, valamint a fürdővárosok, köztük Eger és Gyula. Miskolc, Miskolctapolca és Lillafüred ugyancsak a keresett helyszínek közé tartozik, viszont Mezőkövesd és Zsóry tavaly visszaesett a keresett helyszínek rangsorában – mondta a szálláshelyfoglaló portál értékesítési menedzsere.

(A borítóképen: Növekedett a vendégházak iránti érdeklődés [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában