Fejlesztések

2021.06.21. 19:13

Közkedveltek a helyi termékek Vajdácskán

Ha a szükség úgy kívánja, Vajdácskán a polgármester is beáll dolgozni a munkások közé.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Szerteágazó munkát végez az önkormányzat Vajdácskán. Közmunkaprogramjuk segítségével intézményeket, épületeket újítottak fel, játszóteret építettek, virágosítanak, kiváló mezőgazdasági termékeket állítanak elő. Mindez munkát ad sokaknak, a közétkeztetésbe friss és egészséges alapanyagok kerülnek, és vásárolni lehet a helyben készített savanyúságból, tojásból, csirkéből. A koronavírus-járvány ugyan jelentősen megnehezítette a bodrogközi település lakóinak életét, de szerencsésen átvészelték ezt az időszakot is.

Fejlődést hozott

Ajtai Gábor polgármester elmondta: a település életébe fejlődést hozott a közmunka, ugyanis több épületet újítottak fel, és az elnyert 196 millió forintos támogatásnak köszönhetően további négy-öt munkahely is létesül a mintegy 1300 lakosú településen. Ebből a pénzből kiépítenek egy 300 adagos konyhát, megpróbálják fejleszteni a savanyítóüzemüket azzal, hogy építenek egy hűtőházat, valamint egy szárazáruraktárat, ahol 2-3 embernek tudnak majd munkát adni.

A polgármester hozzáfűzte: a helyi közétkeztetés leginkább az óvodások és általános iskolások részére készít ebédet, és körülbelül 80 idős ember napi étkezését is biztosítják. Az alapanyag jelentős részét helyben, a mezőgazdasági közmunka keretében termelik meg, aminek köszönhetően nemcsak jó minőségű, de egészséges ételt is esznek a vajdácskaiak – mondta Ajtai Gábor.

Megújult középületek

A közétkeztetés mellett helyben megpróbálják értékesíteni is a település határában és mezőgazdasági területein megtermelt zöldségeket, tojást, házi szárnyasokat. Különösen nagy közkedveltségnek örvend a csemege­uborka, a vegyes vágott és a csípős paprika. A helybeliek a fólia alól származó zöldségeket is nagyon szeretik. A polgármester maga sem veti meg a kétkezi munkát. Ha a szükség úgy kívánja, beáll dolgozni a munkások közé. Mint elmondta, kevesebb közmunkással rendelkezik a település, mint évekkel ezelőtt, és véleménye szerint a személyes példamutatás is jobban motiválja a dolgozókat. Ottjártunkkor is éppen tízezer tő uborkát ültettek ki, amihez minden dolgos kézre szükség volt.

Nagy figyelmet fordítunk a közterületek rendezettségére is – Ajtai Gábor

A mezőgazdasági tevékenység mellett a vajdácskai önkormányzat arra is kihasználta a közmunka nyújtotta lehetőségeket, hogy épületeket újítson fel. A polgármester elmondta: megújult például egy szolgálati lakás, kicserélték a járólapokat, megújult a fürdőszoba, körbeszigetelték az épületet. Ugyancsak sikerült felújítani a gyógyszertárat és a gyermekjóléti intézményt. Ott a burkolatok és a szigetelés mellett tetőt is cseréltek. Szintén új köntöst kapott az ifjúsági tábor.

Idén már lesznek programok

Legújabb középületük, amit a pandémia miatt még csupán részlegesen tudtak használatba venni, a gyermekjóléti intézmény, amely az egykori művelődési ház helyén épült fel. Ajtai Gábor kiemelte: ott az idősek ellátásával foglalkozó gondozók kapnak irodát, és nemrég állt munkába egy művelődésszervező, aki a helyi kulturális életet koordinálja majd. Reményeik szerint a pandémia végeztével egyre több programot tudnak majd megszervezni Vajdácskán. A járványról szólva a faluvezető úgy fogalmazott: településüket viszonylag korán elérte a vírus, és sokakat ledöntött a lábáról, a kórházat is jó néhányan megjárták, de közvetlenül a koronavírushoz kötődő halálesetet nem jegyeztek fel. A bajba jutott, nehéz sorsú családokat az önkormányzat étkezés biztosításával segítette, valamint azzal, hogy aki nem volt képes rá, vagy a karanténszabály nem engedte, annak bevásároltak.

A település idei tervezett programjairól a polgármester elmondta: kizárólag a helyi embereknek augusztusban szeretnének egy falunapot rendezni, de reményeik szerint idén már megszervezhetik az idősek napját is. Hozzátette: nem feledkeznek meg az óvodás-iskolás gyermekekről sem, számukra is kínálnak majd havi egy-két programot. A település gazdasági helyzetéről szólva elmondta: a helyi vállalkozások – főleg az építőiparhoz köthető, valamint mezőgazdasággal foglalkozó cégek – többtucatnyi helybelinek adnak munkát. Megemlítette, hogy nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendezettségére is, minden utcában helyeztek el például virágládákat. Ezekbe minden esztendőben körülbelül 800 ezer forintért vásárolnak virágokat, ami egy Vajdácska-méretű település számára komoly költségvetési tétel – fogalmazott Ajtai Gábor. Legutóbb kétezer rózsatövet is elültettek településszerte.

A polgármester nagyobb terveik között említette a szennyvízhálózat teljes kiépítését, ugyanis ez a szolgáltatás egyelőre – egy korábbi beruházásnak köszönhetően – a helyi ingatlanok felénél érhető el. Hozzáfűzte: van rá ígéret, hogy erre lesz megfelelő pályázati forrás. Másik elképzelésük egy piactér kialakítása.

(A borítóképen: Ajtai Gábor polgármester)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában